Туристите предпочитат Велинград и тази пролет

  • 26 май 2013, 09:16
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a18c1dae922

Велинград и тази пролет продължава да е предпочитана дестинация за почитателите на Балкана, в сравнение със Сандански. Това са впечатленията не само на местни туроператорски фирми, но и на специализираните сайтове за онлайн поръчки на почивки. За поредна година СПА столицата очарова българите не толкова с гръмкото си прозвище, колкото с евтините квартири за гости и с ниските цени в магазините и заведенията, установили са турагенти.


Според туристи, опитали почивката и в двата курорта, Велинград е за предпочитане през лятото и по още една причина. В Сандански в края на месец май температурите през деня рядко падат под 38 градуса, а топлината съсипва удоволствието от отпуската. В Родопите е различно. Няма го силното слънце на циментираните градски улици, няма го шума на забързания делник, въздухът е чист и мирише на борове. Не е за пренебрегване и фактът, че в родопския курорт има какво да се види почти през цялата година. Много от празниците в този край са запазени и съхранени с годините, а честването им се извършва със запазени традиции и обреди. Йордановден, Бабинден, Сирни заговезни с местните “гаганици” (обредни огньове), Великден, Тодоровден, Благовец, Гергьовден, Еньовден. Градът предлага на своите гости разнообразни културни изяви. Традиция са Велинградските културни празници, провеждани всяка година в средата на лятото. Извън традицията това лято ни очакват още две събития - Парадът на красотата и Фестивалът на необвързаните. И двата празника досега не са правени никъде в страната и със сигурност ще привлекат вниманието на посетителите.


През последната година във Велинград и околностите му могат да се намерят много изгодни оферти на вили, къщи, земя и други. В момента стая за нощувка, която е най-евтината възможност за почивка, може да се намери на цени от 6 до 15 лева на човек. По 20 лева на турист пък вървят стаите с по 5 и повече звезди, които достойно конкурират местните хотели. За туристите в къщите не липсват екстри. Например, домашно приготвена закуска като тази на баба от село - палачинки или пържени филийки, обилно намазани с легендарното сладко от боровинки.


За хората с влошено здраве има значение и изобилието на хидротермални извори и води, лекуващи доста голям пакет от болести.


Следващият плюс в полза на родопския курорт е удобният транспорт, който е важен критерий за почиващите, ако нямат кола или не искат да шофират дълго. На място, ако са в квартира, могат да избират на кой плаж да отидат или къде другаде да се позабавляват. Макар в последно време да не е много добре поддържан, безспорно паркът “Клептуза” е едно от най-романтичните и красиви места във Велинград и хотелите около него са наистина привилегировани в настаняването.


Освен релаксиращ ден в СПА центъра или край басейна, туристът, избрал Велинград, може да се възползва от природата в околността и да посети забележителности като крепостта Цепина (на 18 км от града), пещерата Лепеница (12 км от града) или местността Юндола (14 км от града), местността Циговчарк, която е между Пазарджик и Велинград - спокойно и красиво място за почивка.