Турлаците от двете страни на границата се срещат в Княжевац

  • 14 април 2018, 17:07
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Turla6ka sre6ta 03

Днес в сръбския град Княжевац започна среща между представителите на турлашката етнографска група от двете страни на българо-сръбската граница при градовете Белоградчик – Княжевац, съобщи Любомир Веселинов, председател на българското турлашко дружество „Жребче”.

В групата от 40 душа са и кметове от общините Белоградчик, Чипровци и Чупрене. Това е нашата 15-та среща от създаването на турлашките дружества в двете съседни страни, изтъкна Веселинов.

Първата спирка на българската група е село Миничество, седалище на сръбското турлашко дружество „Тимочана – турлака”. В него гостите разгледаха местния музей. След това тръгват за град Княжевац. Програмата предвижда да бъдат приети от кмета на града Милан Джокич, с когото да обсъдят нови прояви, посветени на 50-годишнината  на сътрудничеството между общините Белоградчик и Княжевац.

По време на посещението си българските гости ще се запознаят със туристическите обекти на сръбската община и ще опитат от местната турлашка кухня, която е една от забележителностите  на района. Те ще посетят и манастира Суводол и изложба на обредни хлябове, подредена по случай Великден.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!