Търново кани на Димитровски базар на Самоводската чаршия

  • 22 октомври 2020, 16:00
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium dji 0236

Есенен занаятчийски базар ще се състои във Велико Търново от 24 до 26 октомври на Самоводската чаршия. Фестивалът е по повод отбелязването на 835-годишнината от въстанието на братята Петър и Асен, след което Българското царство е възстановено, а Търновград е обявен за столица.

Освен занаятчии от цяла България, в „Златна благодатна есен на Самоводската чаршия“ ще се включат творци на ръчно изработени сувенири и продукти, както и селскостопански производители. Майсторите занаятчии от Велико Търново ще демонстрират старинните техники в своите ателиета и дюкяни. Всеки ще може да опита традиционен български мед, сушени плодове и билки за чай, подправки, ядки, печени кестени, сезонни сладкиши по народни рецепти, сокове, вина, и др.

Занаятчийският празник ще е съпроводен и с атрактивна концертна програма. На 24 и 25 октомври на сцената ще излязат талантите от Детска вокална група „Пеещи камбанки“, Детски танцувален ансамбъл „Болярче“, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“, Група за градски песни „Ретроритъм“ /Дебелец/ и Танцувален клуб „Плетеница“. Кулминация на двете концертни вечери ще са „Биг Бенд Велико Търново“, „КОВУ“ и „Хаштаг“.

Есенният фестивал е само част от поредицата събития, организирани от Община Велико Търново за значимото историческо събитие. На 24 октомври от 8,00 ч. на площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец ще се проведат демонстрации на средновековно въоръжение и бойни техники. През деня на площада ще има концерт със средновековна музика на група "Ериней" и огнен спектакъл на трупа "Палячи". Вечерта ще бъде представен историческият театрален спектакъл „Асеневци“ на МДТ "Константин Кисимов"-Велико Търново, а за всички гости и граждани на града ще бъде излъчено шоуто „Цревград Търнов – звук и светлина“.

Програмата навръх Димитровден /26 октомври/ по традиция ще започне със Света литургия в църквата „Успение Богородично“ в кв. „Асенов“, а в 11,00 ч. е литийното шествие през Владишкия мост до храма „Св. Димитър Солунски“. Ще бъде отслужен молебен и осветен курбан за здраве.

Събитията за годишнината от въстанието на Петър и Асен и Димитровден се реализират със съдействието на Регионалния исторически музей, СНЦ „Търновци“, МДТ „Константин Кисимов“, Строителната камара.

 

Националният конкурс „Кмет на годината“ 2020 вече тече. Гласувайте за своя кмет на kmetnagodinata.bg.