Търново с отличия за най-добрите учители

  • 23 май 2017, 20:36
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium  dsc0350

Във Велико Търново тържествено наградиха заслужи дейци на образованието и културата. По традиция, в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май кметът Даниел Панов връчи общинските награди „Култура” и „Св. Патриарх Евтимий Търновски”. Церемонията се състоя в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” и събра стотици учители, преподаватели, писатели, художници, музиканти, културни, библиотечни и читалищни деятели.

Общинската награда „Култура” в категорията за ярки постижения бе присъдена на проф. Сава Василев – филолог и български литературен историк, а в раздела за творчески изяви награден – на популярния актьор от състава на МДТ „Константин Кисимов” Иван Митев.

Призове „Св. Патриарх Евтимий Търновски” в категорията „Колектив на годината” бяха отредени за Целодневна детска градина „Пролет” и Средно училище „Емилиян Станев”. Отличията „Учител на годината” бяха връчени съответно на: Лорета Великова от детска градина „Иванка Ботева” – в системата на предучилищното възпитание; Мила Велчева от ОУ „Бачо Киро” – в сферата на началното обучение; Катя Бакалова от СУ „Вела Благоева” – в прогимназиалния етап; Цеца Байчева от ПМГ „Васил Друмев” – в гимназиалния етап.

Кметът Даниел Панов се обърна към аудиторията с благодарствени думи и подчерта значимия принос на дейците на културата, образованието, науката и изкуствата за духовното развитие на Велико Търново. „От името на великотърновци ви благодаря за вашия неуморен труд и постижения. Вие одухотворявате нашия древен и прекрасен град, неговите хора, неговите деца и младежи. Помагате ни да знаем и помним кои сме, да се гордеем, че сме великотърновци и българи. Вие сте хората, които ни напомнят, че като личности и като народ имаме стойност само, ако пазим българската идентичност, нашата писменост, родния език, култура и духовност”, бяха думите на Панов.

Номинациите на наградените просветни и културни дейци бяха гласувани на извънредно заседание на Великотърновския общински съвет. Председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов също поздрави отличените и към гостите на церемонията.

Празничната вечер завърши с постановката „Хъшове” по повестта на Иван Вазов „Немили-недраги” – най-новото заглавие в репертоара на МДТ „Константин Кисимов”. Входът за всички гости и любители на театралното изкуство бе свободен.