Търново с важна крачка към обучение на студенти по медицина

  • 30 юни 2020, 17:33
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium m  4

Разкриването на специалност „Медицина“ във великотърновския филиал на Медицински университет „Д-р Параскев Стоянов“ /Варна/ поискаха кметът Даниел Панов и представители на местното и регионално здравеопазване. Темата водеща по време на работна среща, която Панов проведе заедно с ректора на висшето учебно заведение проф. д-р Валентин Игнатов и с директора на филиала доц. д-р Диана Димитрова. 

Други желани нови специалности за обучение на студенти във Велико Търново са „Рехабилитация“ и „Кинезитерапия“. В срещата участваха също представители на ръководството на Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ и началници на отделения, на общинските здравни заведения, както и областният управител проф. Любомира Попова. Обсъдихме и въпроси за акредитацията на общински здравни институции като бази за специализация на студенти. Една от възможните опции е този статут да придобие Белодробна болница „Д-р Трейман“. 

С подкрепата на местната власт и местното здравеопазване идеята за разкриване на специалност „Медицина“ във Велико Търново е реална откъм реализация в обозримо близко бъдеще, стана ясно по време на срещата. 

Ректорът проф. д-р Валентин Игнатов анонсира, че медицинските сестри с образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ могат да повишат квалификацията си до степен „Магистър“ във филиала на МУ – Варна във Велико Търново, като кандидатстването е с разработване на есе по тема в областта на здравните грижи. Срокът за подаване на документите е 30 юли, а изпитът е на 3 август.

Създаването на филиала през 2015-а година е доказало веднага своята целесъобразност и е много полезно за системата на местното здравеопазване с обучаването на медицински сестри и акушерки, които са сред най-търсените кадри. През 2019 година в старопрестолния град се дипломира и първия випуск – общо 33 медицински сестри и акушерки. Към днешна дата във филиала се обучават 109 студенти, като 48,6% са от региона. Предстои дипломирането на 15 медицински сестри и 14 акушерки. 52% от завършващите са от областта и ще започнат работа в структурите на местното и регионално здравеопазване. 

Снимка: общината