Търновската конституция събра стотици учители и ученици

  • 08 ноември 2019, 17:41
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium %d1%82%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be1

Стотици ученици и учители от цяла България се събраха в залата на Музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново за финала на национален конкурс, посветен на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция. Кметът на Старата столица Даниел Панов уважи награждаването на отличените автори и поздрави организаторите на конкурса. Той подчерта родолюбивия характер на образователното начинание и ролята му за творческото развитие на децата, младите хора и педагозите.

„Щастлив съм, че днес сме заедно, а Историческата и духовна столица на България е център на това национално състезание по родолюбие. За Търновската конституция историците и юристите са казали и написали много. Най-важното обаче е, че тя е общобългарско достижение и издига България сред държавите с най-ярко изразен демократичен характер след Освобождението. А център на този процес на изграждане на държавността е именно Търново. Нашият народ е дал много на света и има своята заслужена роля за развитието на Европа както от времето на Първото и Второто българско царство, така и с Търновската конституция. Затова всеки от нас трябва да се гордее, че е българин“, обърна се към учителите и учениците Даниел Панов. Той благодари на педагозите, че образоват и възпитават децата и младите хора в дух на родолюбие.

Председателят на Синдиката на българските учители и на Обществения съвет на Национален клуб „Родолюбие“ Янка Такева обяви, че над 1200 ученици от цяла България са участвали със свои писмени разработки в конкурса – есета, презентации и др. 350 от тях са отличени с награди. Над 80 са учителите, включили се в патриотичната инициатива, а 20 от тях също стават носители на призове.

Даниел Панов поздрави всички участници в конкурса и пое ангажимент отличените творби да бъдат събрани и издадени в специална книга, която чрез Националното сдружение на общините в България да бъде разпространена сред училищата в страната.

Приветствия отправиха също заместник-министърът на образованието инж. Таня Михайлова и доц. д-р Светла Атанасова от Регионалния исторически музей в Старата столица.