Търновската прокуратура проверява пътищата в областта

  • 02 ноември 2015, 09:07
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5502ba7939963

Окръжната прокуратура във Велико Търново ще обследва пътищата от републиканската пътна мрежа в областта, пише в-к „Броба”. Полицията и служители на Областното пътно управление ще трябва да направят карта с всички места, където има липсващи мантинели, опасни дупки, непочистена растителност и други фактори, създаващи предпоставки за катастрофи, която ще е готова до края на ноември. Там, където бъдат установени такива пропуски, прокуратурата ще издаде разпореждане за отстраняването им.


Черната статистика на полицията показва, че през тази година тежките катастрофи в областта са се увеличили с цели 51 в сравнение с предходната 2014 г. От 14 на 18 са се увеличили и жертвите, а пострадалите са 167 за миналата срещу 248 за тази година, или с 81 повече, което е изключително тревожно, споделят от КАТ.


Основната причина за тежките пътни инциденти продължават да бъдат високата и несъобразена скорост, необмислените маневри, като изпреварване на забранен и рисков участък, отнемане на предимство. Борбата на пътните полицаи с автоджигитите продължава.


Издадените тази година фишове за превишена скорост са 18 288. Очевидно обаче глобите изобщо не стряскат убийците зад волана. Рекордьорът е рокер, който през август буквално прелетял край стационарната камера в село Раданово с 231 км/ч при ограничение от 50 км в населеното място. Той обаче ще остане ненаказан, тъй като се е движил срещу камерата и е бил с каска, а мотоциклетите имат регистрационен номер само отзад. Така самоличността на този „състезател” няма как да бъде установена.


При автомобилите златен медал „печели” водач, заснет от камерата в началото на село Шереметя със 186 км. Той обаче нямало как да се измъкне и отнесъл глоба от 1000 лв. и три месеца без книжка.