Туроператори написаха план с 9 мерки за туристическия бизнес

  • 22 май 2020, 11:34
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium %d0%91%d1%83%d1%80%d0%b3%d0%b0%d1%81 %d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%b6

Бургаската регионална туристическа камара изпрати отворено писмо до управляващите, в което настоява за облекчения за входящия туризъм, които ще подкрепят летния сезон.

Писмото е адресирано до премиера Бойко Борисов, до министъра на туризма Николина Ангелкова, и до Петър Кънев – председател на парламентарна комисия по „Икономическа политика и туризъм“.

Бургаските туроператори настояват осигурителните прагове в туризма да останат на сегашните си нива и за 9% ДДС ставка върху брутната печалба, като реална и пряка помощ за приемащите български туроператори.

Отвореното писмо включва още 8 мерки в подкрепа на предстоящия летен сезон. Предложеният пакет включва държавна субсидия от 35 евро за всеки турист, който организирано влиза в страната чрез български или чуждестранен туроператор с наземен или въздушен транспорт, облекчен режим за издаване на визи.

„Ежегодно около 285 000 граждани на Руската федерация, Беларус, Казахстан, Узбекистан и Таджикистан почиват в Бургаска област. На тях им се налага да пропътуват хиляди километри за виза“, уточнява Иван Иванов, председател на БРТК.

Затова организацията предлага издаване на многократни електронни визи с цел туризъм, освобождаване от такси за организирани туристи от Беларус, Русия, Украйна, Молдова по условията на туристически пакет, както и на лица до 18 години, пенсионери и студенти.

От камара считат, че е необходима незабавна нормативна регулация в отговор на евентуални рекламации и откази от страна на чужди туристи. Българските хотели и туроператори са изправени пред невъзможността да предложат договорени вече услуги, като басейн, фитнес, Wellness и SPA зона, детски и мини клубове, анимация и т.н. и очакват бум на рекламации и искания за компенсации.  Назрява напрежение между хотелиери – от една страна, и български и чужди туроператори – от друга.

„Имаме анулации на клиенти на чужди туроператори, направени в хотели през български туроператори. Своевременното възстановяване на сумите от хотела през двамата туроператори към крайния клиент не е възможно и се нуждаем спешно от държавна регулация, която да тушира конфликта“, обяснява председателят на камарата.

Туристическите фирми в Бургас настояват и за отварянето на зелени коридори със Словакия, Чехия, Унгария и Румъния, и към трети страни, като Беларус, Украйна и Молдова.

Входящият туризъм реализира голяма част от приходите в сектора - 3.9 млрд. евро не само за хотелите, но и за всички съпътстващи дейности през 2019 г. С настъпването на пандемията в у нас входящият туризъм замря. Спряха всякакви резервации, започнаха масови анулации, редукции на чартърни полети и автобусни превози. Затова БРТК иска от правителството и парламента спешно решение и прилагане на мерките, които ще гарантират летния сезон.