Турски инвеститори вдигат свръхмодерна клиника в Минерални бани

  • 10 септември 2016, 11:03
  • Default profile Автор Божидар Събев
Medium unnamed 14

unnamed-14

Инвеститорите са харесали пустеещата сграда на някогашния Оздравителен икономически техникум. По времето на соца в това учебно завeдение идваха деца с хронични белодробни заболявания от цялата страна. След това оздравителното училище беше закрито. Ако бъде построена турската болница в нея ще идват да практикуват световно доказани турски професори в областта на кардиологията, кардиохирургията, онкологичните и съдови заболявания. „Вместо хората от региона да пътуват за лечение в Истанбул, техните най-добри лекари ще идват в Минерални бани. Проектът е в напреднала фаза.

Получаваме подкрепа от страна на държавата. Помагат ни много областния управител на Хасково Станислав Дечев, както и служители на здравното и образователното министерства. От скоро в Националния курорт Минерални бани отвори варти аптека. Тя ще плаща символичен наем от 1 лев, а общината е ремонтирала изцяло помещението за своя сметка. Преференцията е за да се привлече фирмата, която скоро отвори единствената аптека в курортното селище на 18 км от Хасково.

За последно в Баните там е имало аптека през 90-те години на миналия век. След това на хората се налагаше да пътуват до Хасково за да се снабдят с лекарства. „Много сме доволни, че вече няма да биме път за илачи”, казаха възрастни хора, които станаха първите клиенти на аптеката. Местната общинска управа ремонтира и цялата сграда на Здравната служба, където има фелдшерска стая и стоматологичен кабинет. Ремонтът е погълнал 240 хил. лева, като 180 хил. лева са дарени от канадска фирма, която проучва за златни залежи в региона.