Търсят изчезващо мастило по бюлетините от с. Бозвелийско

  • 08 ноември 2019, 16:27
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium writing 1149962 640

Вещо лице ще провери недействителните бюлетини от местните избори в с. Бозвелийско, община Провадия, и ще търси по тях следи от използване на изчезващо мастило или друго подобно химическо вещество. Това реши Административният съд във Варна, който разгледа жалбата на отпадналия с 48 гласа кандидат за кмет Живко Панев („БСП за България“). В нея той оспорва решението на Общинската избирателна комисия в Провадия, с което за кмет е обявен опонентът му от ГЕРБ Дамян Дамянов, и иска спиране на изпълнението му.

Вещото лице ще трябва да се произнесе и дали, ако върху бюлетините е използвано „невидимо“ вещество, може да се възпроизведе вотът, отбелязан с него, съответно да го посочи. Експертът ще търси върху бюлетините и следи от натиск, какъвто би оставил химикал, и ще трябва да посочи точния брой на бюлетините с натиск.

В изборите за кмет на Бозвелийско от 605 бюлетини недействителни са близо 200. Съмнението на досегашния кмет Живко Панев е, че в двете секции са били поставени химикали с изчезващо мастило, така че след изсъхването му бюлетините са се превърнали в недействителни, а вотът на избирателите е опорочен.

Следващото заседание по делото е насрочено за 13 ноември.