Търсят с лазери храма на Хераклея Синтика

  • 03 май 2017, 10:40
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium  d0 a5 d0 b5 d1 80 d0 b0 d0 ba d0 bb d0 b5 d1 8f  d0 a1 d0 b8 d0 bd d1 82 d0 b8 d0 ba d0 b0  d0 92 d0 b0 d0 b3 d0 b0 d0 bb d0 b8 d0 bd d1 81 d0 ba d0 b8

Хераклея Синтика-Вагалински

Втора седмица археолози работят на терен в античния град Хераклея Синтика край храма на Ванга в местността Рупите. В момента разчистваме и разкриваме стълбището, което е част към агората на населеното място. То се оказа доста по-широко от очакваното, излизат и интересни архитектурни елементи, явно е било съобразено с търговските помещения и с административните сгради в центъра на града, заяви доцент д-р Людмил Вагалински, който е ръководител на екипа.

Той и колегите му ще са тук до средата на месец май. В момента са на централния площад, където е римската градска базилика. Ще се разкрие селището на юг, за да се стигне до южната стена на масивната и висока 5 метра 18-вековна сграда. На изток също има данни за интересни архитектурни детайли. Със сигурност там има друга обществена сграда, най-вероятно това е храмът. Има и други запазени архитектурни останки, които са на 5 метра дълбочина от сегашната повърхност в района на Хераклея Синтика.

Преди време бе направено сериозно проучване с георадар. Този метод е разработен от НАСА. Той регистрира промените в електрическите характеристики /проводимост и диелектрична проницаемост/ на средата, които са в пряка зависимост от вида на почвите и скалите и от физичните и химичните свойства, като за целта се използват високочестотни електромагнитни вълни. И помага много за локализиране на подземни архитектурни обекти и гробници.

Успяхме да осигурим средства по проект, за да направим заснемане с лидар – технология за дистанционно получаване на информация за отдалечени обекти с помощта на лазери, камери и инфрачервена светлина. Надявам се да успеем тази есен, но най-късно през пролетта на следващата година ще го направим. Това ще ни даде ценна информация за обектите в античния град”, уточни Вагалински.

Екипът ще продължи изследването на комплекс от втората половина на 4-ти век преди новата ера. Възможно е обществената сграда да е била собственост на македонския управител по онова време. Тази постройка е от ранноелинистическата епоха. Археолозите вдигнаха подпорна стена, за да не падне римската сграда върху нея и да я затрупа.