Търсят злато край Минерални бани

  • 18 август 2016, 13:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium gold mine

самородно злато

В района на Хасковските минерални бани се извършват проучвания за находища от злато. Фирми, които са сключили концесионни договори с Министерството на икономиката, преработват по 20 тона руда на ден. В рудниците са наети 230 души от селата.

Три фирми правят проучванията за добив на злато в района на Минерални бани. На рудник "Чал" работят 230 души, обясни началникът Пламен Кехайов по БНР.
"Работим изцяло с местни кадри от околните села, добиваме златоносна руда. Дневният добив ни е 200 тона. Съдържанието на злато в тон руда е около грам и половина, максимум до два грама", каза Кехайов.

Най-важно за нас е, че мъжете в община Минерални бани са заети в рудодобива и заплатите са изключително добри, коментира кметът Мюмюн Искендер. "Ако държавата малко промени начина на споразумение по конституционния договор и да влизат повече пари в хазната на общините, това ще допринесе за процъфтяването на общини, където ние имаме такива полезни изкопаеми", добави той.

Фирмите, които работят в района, подпомагат общината като досега са дали средства за подобряване на инфраструктурата и ремонт на здравната служба.