Туземци изяждат бележития мореплавател Джеймс Кук

  • 14 февруари 2020, 07:41
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%b4%d0%b6%d0%b5%d0%b9%d0%bc%d1%81 %d0%ba%d1%83%d0%ba

Джеймс Кук е един от най-интересните мореплаватели и откриватели на 18 век. Тримачтовият му кораб „Индевър“ вдига платна към непознати земи през 1768 година.Капитан Кук осъществява две околосветски плавания. Той проучва Северната и Южната полярна област и изследва Южните морета. Джеймс Кук дава името на Тихия океан. Капитанът ни е оставил доста любопитни дневници. В тях описва културата на племената в Нова Зеландия, Австралия, Северозападна Америка и полинезийските острови. От него научаваме за жилищата им, за облеклото, храната, канутата и оръжията, песните и игрите, за ритуалите, татуировките и накитите им. Оставя ни и ценни описания на растения и животни.

Макар и от скромно и бедно семейство, той бързо доказва качествата си на мореплавател и взема дейно участие във войната между Франция и Великобритания за Канада. През 1769 астрономи от цял свят очаквали преминаването на Венера между Слънцето и Земята и английското правителство натоварило капитан Кук със задачата да наблюдава. По време на това пътуване, продължило до 1771 г., Кук картографира част от Нова Зеландия, Австралия, и открива Големия бариерен риф. По време на втората си експедиция Джеймс Кук е начело на два кораба. Пръв прекосява Южната полярна окръжност, открива множество атоли и острови и извършва първото околосветско пътешествие от изток на запад. По време на третата експедиция  открива Хавайските острови.

Джеймс Кук е един от малкото хора достигнали ледените шапки на Антарктида на юг, и на Арктика на север. Умира на днешния ден през 1779 г на Хавайските острови в схватка с местното население. Туземци изяждат бележития английски мореплавател, тогава едва на 50 години.