Творци и историци разказват за София в "Нощ на историите"

  • 16 септември 2020, 18:59
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium nightofstories sofia2020 fbeventcover

Творци от най-различни изкуства, историци, журналисти ще разказват лични истории за столицата - от своя живот или от живота на минали поколения в “Нощ на историите София 2020”. Събитието ще се проведе на 19 и 20 септември в Камерната зала на Национален студентски дом при спазване на всички противоепидемични мерки. Входът е свободен.

И в двата дни “Нощ на историите” ще бъде от 16 до 20 ч. в четири тематични блока.

Първият тематичен блок е исторически и е посветен на историите на познати и непознати личности, места и събития от миналото на София. Как София е избрана за столица и какво се случва с града в първите години след Освобождението ще разберем от проф. Веселин Янчев - историк и преподавател по Нова българска история в Историческия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Киноизследователят Петър Кърджилов ще разкаже за ранното кино в София - от началото на декември 1896 г., когато се е състояла първата кинопрожекция в столичния град, първа и за България. На сцената ще чуем и историите на юриста и писател Васил Георгиев. Сборникът му "Уличник. Истории на софийските улици" (2010) събира най-добрите текстове на автора, в които представя портрета на софийски улици.

Във втория тематичен блок, посветен на творците от музиката и театъра, ще се върнем към 80-те и 90-те години и тогавашните рок групи в столицата. Това пътуване в миналото ще направи журналистът Емил Братанов - един от авторите на книгата "Цветя от края на 80-те" - първата цялостна история на българския рок от тези години. На сцената ще видим и кукленият актьор и вентролог Димитър Иванов, известен със своя спектакъл "Беше ми 100лично". Този път обаче той няма да играе, а ще разкаже историята зад спектакъла, посветен на столицата.

Отделен блок от "Нощ на историите" е посветен на платформи и инициативи за София. Мартина Стефанова от Арт фондация Дома е от създателите на инициативата за арт квартал в София "КвАРТал" и провеждащия се всяка есен "KvARTal Festival" между булевардите "Дондуков", "Мария Луиза", "Сливница" и "Васил Левски". "Етюд-и-те на София" е фотографски проект, който започва през 2015 г. като Фейсбук страница и бързо се превръща във визуална хроника на града. Авторът на снимките Иван Шишиев запаметява с фотоапарата си разнообразни места, хора и моменти от столицата. "Gifted" е създаден през 2017 г. от Валери Гюров, това е градско пространство от нов тип, чиято мисия е да представя София по креативен и иновативен начин чрез местни артисти, колективи и брандове.

Последният тематичен блок от "Нощ на историите" е литературен. В него участие ще вземат творци, които са и наследници на артистични фамилии - поета Владимир Левчев, син на Любомир Левчев; Кин Стоянов, син на Радой Ралин; Анна Хаджимишева, внучка на поета и преводач Валери Петров. Ще чуем и истории от Александър Шпатов, автор на сборника "#НаЖивоОтСофия", инициатор на проекта "читАлнЯта" в Градската градина на София и организатор на литературни обиколки из столицата. Главният редактор на литературното списание "Ах, Мария" Румен Баросов ще разкаже за местата и хората, оставили спомен в историята на списанието от 90-те до днес.

Подробности за програмата по часове и актуална информация може да следите на https://www.facebook.com/events/2920455771574139.