Творци от Австралия, Южна Африка и Перу на биенале в Габрово

  • 15 май 2017, 10:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 23. bienale   logo

Млади творци от Австралия, Южна Африка, Перу, Мексико, Уругвай, Колумбия, Никарагуа, Гана, Малайзия, Индонезия, Иран, Палестина и др. идват в Габрово за XXIII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството, което започва на 19 май. То ще продължи до 30 септември.  

 Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще бъде основен организатор и домакин на редица интересни събития, посветени на хумористичното и съвременното изкуство.  

Конкурсът е в две категории – за съвременно изкуство и карикатури. Темата е „Да се смееш в лицето на…”, а авторите дописват изреченито, обясняват организаторите.

Предидени са и множество прояви, коио започват още на 18 май, когато в 19.00 ч. в конферентната „Зала на жирафите“ ще се състои прожекцията на арт видео филма „Моето сърце е октопод или баща ми на брега на черното море“ на Нено Белчев – автор, продуцент, режисьор и оператор на филма, отличаващ се с нетипичен, новаторски и интересен кинематографски език.

На 19 май от 18.00 ч. в Парка на смеха пред ДХС габровци и гости на града ще станат свидетели на уникален уличен карнавален пърформанс „БулевАРТ Карнавал“, представен от Мим формация „Жар театър“ – София. Атрактивният спектакъл е част от Международния фестивал за градски изкуства и щастие “6Fest”, организиран от Обществения комитет „Васил Левски“ и осъществен с подкрепата на програма „Култура“ на Община Габрово.  

На 19 май от 19.00 ч. в Дома на хумора и сатирата е официалното откриване на биеналето и награждаването на лауреатите.

На 20 май от 11.00 ч. в конферентната „Зала на жирафите“ в ДХС ще се състоят две интересни презентации на членове на международното жури: „Мъничко за карикатурата и изкуството във Франция“ на Жан-Мари Бертен (Франция) и „Бийтълс, протест, смърт“ на Франсис Маккий (Шотландия).

На 21 май от 9.00 ч. в зала „Грехът“ на ДХС ще се проведе XVII-та Национална среща-наддумване „Благолаж“, на която млади и възрастни участници от всички краища на страната ще се наддумват с вицове и анекдоти по темата „Апетитът идва с яденето“. 

Настоящото издание на биеналето се провежда по нов регламент и се състои от кураторска изложба „Да умреш от смях“ на куратора Марко Стаменкович (Сърбия) и конкурсна изложба в два раздела – карикатура и съвременно изкуство. Организатори на престижния международен форум са Музеят „Дом на хумора и сатирата“, Община Габрово и Министерството на културата.

Темата „Да се смееш в лицето на ...“ е вдъхновила  общо 750 автори от 78 държави, които са изпратили 1308 творби за участие в изложбите (464 карикатури, 813 произведения на съвременно изкуство и 31 творби за кураторската изложба). 1/3 от авторите участват за първи път.

През м. април авторитетно международно жури извърши селекция на представените творби, а избраните за участие в изложбите ще могат да се видят в залите на Дома на хумора и сатирата до края на м. септември т.г. Конкурсната изложба включва 106 карикатури и 77 творби на съвременното изкуство. Изложбата на съвременно визуално изкуство „Да умреш от смях“ на куратора Марко Стаменкович (Сърбия) представя 31 творби на 27 автори от 19 държави – фотографии, колажи и видеоинсталации. Тя е част от проекта „Курирана изложба и образователна програма към 23. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството“, осъществяван от Музея „Дом на хумора и сатирата“ и финансиран от програма „Култура“ на Община Габрово по приоритет II – „Пътуване в света на комичното“.

В рамките на Биеналето своя самостоятелна изложба „Картини от ателието ми“ представя и Николай Ангелов-ГАРИ – лауреат на Голямата награда „Златният Езоп“ от 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015.