Учат кондуктори и детски учители да оказват първа помощ

  • 21 юли 2020, 12:04
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium mezdra obuchenie parva pomosht 07.2020 03

Обучение за оказване на първа помощ се проведе в Археологически комплекс „Калето“ в Мездра. В него взеха участие служители в БДЖ и в Общинската администрация, читалищни работници, детски учители и хора с други професиидр.

Събитието е част от дейностите по Проект “Съвместни усилия срещу природните бедствия”. Той се изпълнява от Община Мездра, която е водещ бенефициент, и от партньора - Жандармерийската служба в окръг Мехединци, Румъния.

По време на занятието лекторите Теодора Георгиева и Светослав Ангелов, инструктори по първа помощ и обучители във FirstAidbg.com и „Училище по първа помощ“ - София, демонстрираха пред участниците основните техники за оказване на първа помощ. Те показаха как трябва да се действа при най-често срещаните животозастрашаващи състояния и наранявания - задавяне („гълтане на езика“), загуба на съзнание и силно кръвотечение.

Курсистите получиха и теоретични знания, и полезни практически съвети как да реагират и какво трябва да направят при възникване на такива инциденти. Обучителите акцентираха върху факта, че при тези извънредни ситуации най-важна е помощта в първите минути след злополуката, тъй като много често това е решаващо за спасяването на човешкия живот. В повечето случаи тя се извършва от очевидци. Затова е необходимо колкото се може повече хора да придобият умения за оказване на първа помощ.

Снимки: Община Мездра