Учени искат критерии за промени в европейските региони

  • 18 юли 2016, 13:37
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 db6c e0d9

Научните работници са резервирани към готвните промени в европейските региони. Това заяви проф. Кръстьо Петков на национална конференция на съюза на икономистите у нас в Монтана. Готвеното ново деление се съобразява с изискванията на ЕС за броя на населението. Учени обаче настояват да бъдат изработени критерии за това, които да отчитат и геостратегическото положение на региона, връзката му със съседните, икономическото му състояние, ролята на Долен Дунав.


Конференцията започна днес преди обяд. Сред няколкото теми се откроява инициативата  в Монтана да бъде създаден регионален гаранционнен фонд за бизнеса. Така тези, които искат да реализират проекти, ще имат сигурност да ги изпълнят, а не да зависят от банки и други кредитни институции. Такива фондове трябва да бъдат създадени до края на годината във всички български планови региони. Досега са създадени два – национален и софийски, но тяхната ефективност не е висока.


Кметът на Монтана Златко Живков съобщи новината, че в Монтана започва реиндустриализация. Не става въпрос за възраждане на старите големи предприятия, а за създаване на нови малки и средни фирми, които работят с високи технологии и имат гарантиран пазар за продукцията си. Две от тях – „Монбат” и „Крос”, са сред 40-те най-добри у нас, а 5 са сред 150-те най-бързо развиващи се. Това все още не решава проблемите с безработицата, но дава добър старт за по-нататъшно развитие, изтъкна кметът.