Ученически клуб прави реплики на културно-исторически паметници

  • 15 юни 2016, 14:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 687f 1c13

Клуб „Културно-историческо наследство“ към ОУ „Васил Левски“ в Ловеч се класира в националния конкурс за приобщаващи педагогически практики „Дни на приобщаването”, 2016г. Конкурсът е едно от мероприятията в рамките на националната кампания „Дни на приобщаването”, 2016 г.,  организиран от Център за приобщаващо образование в рамките на програмата „Едно училище за всички”, реализиран с подкрепата на Фондация „Америка за България”. В кампанията бяха обявени конкурси за есе, рисунка, педагогически практики, училищни празници, игри и работилници, в които участваха деца, родители, учители и специалисти от цялата страна.Учениците от клуб „Културно-историческо наследство“ с ръководител Марияна Варчева участваха в конкурса в секция „Приобщаващи педагогически практики“ с презентация, в която разказаха за  дейността в клуба, свързана с изработката на  паметници от българското културно наследство. От 80 подадени  заявки за педагогически практики ловешкият клуб се класира сред финалистите в първите топ десет.


Клуб “Културно-историческо наследство” съществува в ОУ „Васил Левски“ от две години. Тази учебна година участниците са шестокласници. За изминалото време учениците са изработили реплики на  скални рисунки от пещерата Магура, апликации от Варненското златно съкровище, релефи от Летнишкото съкровище, тракийски бронзов шлем, праисторически съдове и амулети, старобългарска ръкописна книга и др.Участниците от клуба се надяват следващата учебна година да организират  самостоятелна ученическа изложба на тема “По пътя на старите майстори”, която да представи изработените  антични и средновековни реплики в Художествената галерия в Ловеч.„В работата си по създаване на реплики учениците формират умения за работа с глина, въглени и креда, живописни техники, нанасяне на характерни цветове, овладяват  техники за състаряване, създават си умения за калиграфско писане с перо и мастило. Освен това децата изграждат социални  умения при общуване с хора от различни обществени сфери: художници, скулптори, уредници на исторически обекти, галерии“, каза Марияна Варчева, преподавател по история и цивилизация в ОУ „Васил Левски“.


Заключителното мероприятие на кампанията „Дни на приобщаването” ще бъде „Празник на приобщаващото образование” на 23 юни в София, където ще бъде и награждаването на финалистите.