Ученици дефилираха празнично за 24 май в Минерални бани

  • 24 май 2016, 15:26
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5e1a64c4 7334 b9b9

Деца и ученици от пресветните институции в Хасковските минерални бани почетоха с празнично шествие и прозничен концерт денят на славанската писменост 24-и май. Децата преминаха с огромен портрет на Светите братя Кирил и Методий и с училищните знамена от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров” до лятната сцена в центъра на куроротното сеище.


В шествието участваха и ученици от деца от СОУ „Христо Ботев” в с. Караманци и ЦДГ „Снежанка” в Минерални бани. Точно в 10,00 часа започна празничната програма на учениците на лятната сцена. „Уважаеми учители и родители, скъпи деца, ученици и студенти, днес е един от най-значимите български празници – символ на достойнство, традиция и духовност, на който отново отдаваме почит на великото дело на светите братя Кирил и Методий. 24 май е обявен за официален празник на България на 30-ти май, 1990-та година, но едни от първите свидетелства за честването на празника на светите братя датират още от 12-ти век. Създаването на славянската азбука е едно от най-значимите и важни събития в историята на човешката култура.Значението на това дело отдавна е надскочило рамките на българската история и е сложило своя отпечатък върху развитието на цяла Европа. Да е честит празникът на всички просветители, на всички вас, които градите интелектуалния потенциал на бъдеща България”, каза кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер. „Да е честит празника на всички родители. От вас децата научават първите си думи, научават кое е добро и правилно, кое е благородно, честно и достойно. И когато научат своята Кирилица, тези български граждани изписват с нея идеите, мечтите и въжделенията си. Да е честит празника на всички деца, ученици и студенти. Днес България е част от една общност, обединяваща много държави на Стария континент, а нашата азбука наред с латиницата и гръцката е една от трите азбуки на тази общност.


Българското слово е свещено, то ни обединява, дава ни възможност да сме различни и неповторими, и едновременно с това да бъдем част от съвременното развитие на света. Както пролетта е символ на зараждащия се живот, така и просветата е начало на всяко благородно човешко творение. Нека този ден наново да ни зареди с оптимизъм и енергия за постигане на онези светли бъднини кам които са ни повели на времето светите братя Кирил и Методий и техните ученици”, допълни кметът.„Няма нищо по-вдъхновяващо от силния дух и по-могъщо от знанието. 24 май е празник на духовността, на културата и науката, на хората градящи основите на нацията, на тези, които създават идентичност и възпитават в родолюбие поколенията след нас. Честит празник желая на всички ви!”, каза още Мюмюн Искендер. След това връчи награди на изявени учители и ученици от община Минерални бани.


Награди получиха и дамите от хандбалния отбор на града за достойното си представяне в първенството. Просветните дейци и учителите от Минерални бани връчиха специална награда на кмета Мюмюн Искендер за неспирните му усилия за развитието на образованието и културата в курорта край Хасково.