Ученици на "малка матура" и по спорт в Луковит

  • 19 май 2017, 07:54
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium 33

За пръв път в област Ловеч има изпит за способностите по спорт, като за участие в него са подали заявления 29 ученици. Причината е, че е обявен прием  в паралелка по физическо възпитание и спорт в СУ „Алеко Константинов“ в Луковит.

Днес се провеждат зрелостният изпит по български език и литература за 12-класниците, а седмокласниците се явяват на Национално външно оценяване, т нар. малки матури. 

1094 сесмокласници от Ловешка област ще се явят на изпита по български език и литература, съобщиха от Регионалното управление на образованието. На 22 май е изпитът по математика. Броят на седмокласниците е общо 1102-ма, но децата със специални образователни потребности са освободени от изпитите.

Учениците ще кандидатстват за 20 профилирани паралелки и 29 професионални според  за утвърдения държавен план-прием. 

За пръв път в областта ще има изпит за на способностите по спорт, за участие в него са подали заявления 29 ученици. Причината е, че е обявен прием  в паралелка по физическо възпитание и спорт в СУ „Алеко Константинов“ в Луковит.

Седмокласници трябва да подадат заявления за участие в класирането, като са определени за целта  4 училища-гнезда. Това са за Ловеч – ОУ“Васил Левски“, за Тетевен – НУ „Хаджи Генчо“, за Луковит – НУ „Инж. Вълков“ и ОУ „Иван Хаджийски“за Троян. Заявления за участие в класирането могат да се подадат и по електронен път.

1125 зрелостници от областта се явяват днес на държавния зрелостен изпит по български език и литература. 500 завършващи средното си образование са избрали да се явят на география и икономика като втори държавен зрелостен изпит. Другият най-предпочитан предмет е английски език, следван от биология и здравно образование и математика, уточниха от Регионалното управление на образованието. Само един ученик е пожелал да се яви на изпит по руски език, а двама – по физика и астрономия.

В Ловешка област изпитите ще се проведат в 9 училища. За квестори са ангажирани 650 учители от началните и основните училища от областта.

Над 52 000 зрелостници се явяват на държавния зрелостен изпит по български език и литература, който започна в 8.00 часа и е с продължителност 4 часа. Матурата ще се проведе в 663 училища в общо 4099 зали. 13 500 квестори и 4049 камери ще следят за реда по време на изпита.