Ученици на Светлин Русев редят изложба икони

  • 11 ноември 2019, 17:12
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 11 %d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b8

С изложба икони на Атанас Атанасов и Станимир Желев празнува 8 години от откриването си варненската арт галерия „Тереза Зиковска“. Експозицията е своеобразен съвременен прочит на православната икона, спазвайки канона при изображението и всички етапи от сътворяването на иконата (от подготвянето на дъската през грундиране до творческо изобразяване на каноничния образ). Включени са две стенописни изображения в голям размер, както и икони на дърво в различни формати и подготвителни творчески рисунки.

Изложбата се открива днес от 18 ч. Тя е посветена на свети Мина, на чийто празник е открита галерията с амбицията да създаде духовно и арт пространство в сърцето на Варна, което да събира любители на красивото и истинно изкуство.

Атанас Атансов е роден през 1964 г. в Бургас. Завършва Художествената гимназия „Илия Петров“ в София. През 1991 г. придобива магистърска степен, специалност „Живопис“, в ателието на проф. Светлин Русев. Като художник на свободна практика е илюстрирал проекти на карти Таро на италианското издателство „Lo Scarabeo“. Участва в редица исторически издания на българското издателство „Кибеа“, работи и по филателни издания – марки, пощенски карти по поръчка на „Български пощи“. Работил е като илюстратор за канадското студио “New Vision Technology”, по поръчка на Министерството на културата на Република Македония създава портрети на руския император Николай Втори, на турските султани Абдул Азис и Абдул Меджид и композиция на тема “Кървавият шпалир на Голи Оток” за историческия музей в Скопие. Проектира и изпълнява олтарите и стенописите на църквите в с. Порой, с. Бяла вода, параклиса „Св. Георги“ в Морската градина в Бургас и купола на църквата „Св. Петка“ в Рупите. През 2014 г. започва работа по изписването на католическата църква “Дева Мария от Фатима”, което до момента включва стенописите “Исус Христос със св. Йоан Павел II и св. Йоан XXIII” и “Дева Мария със св. Франциск и св. Йоан Дънс Скот”; два триптиха – “Благовещение” и “Възкресение”; 10 изображения на светци; 14 композиции на тема “Кръстния път”; двустранен олтарен триптих на тема “Явлението на дева Мария от Фатима и ангели”; Разпятие. Доктор по изкуствознание и изобразително изкуство. Негови произведения са собственост на софийската Градска художествена галерия; бургаската Художествена галерия „Петко Задгорски“; Колекция „Светлин Русев“, художествените галерии в Пазарджик, Каварна, Историческия музей в Скопие; колекцията на Симеон Сакскобургготски и други частни колекции в Италия, Люксембург, Англия, Франция, Ватикана.

Станимир Желев е роден през 1965 г. в сливенското село Съдиево. Завършил е Художествената гимназия в Казанлък и Националната художествена академия в София със специалност „Живопис” при проф. Светлин Русев. През 1990 г. печели първа награда за живопис малък формат от галерия „Del Bello”- Торонто. Има редица самостоятелни изложби и участия в сборни в България, Франция, Италия, Белгия, Швейцария, Русия. Негови творби са притежание на частни колекции у нас, във Франция, Канада, Германия, Белгия, Люксембург, Австрия,Швейцария. Живее и работи в София.