Ученици направиха маршрут по интересни дървета и храсти в Шумен

  • 17 септември 2019, 10:02
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium %d1%88%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd 23

80 дървета и храсти в 5 парка на Шумен вече са част от маршрут, наречен „Шумен – зеления град“. Проектът е реализиран от ученици и преподаватели от СУ „Сава Доброплодни“ и Шуменския университет.

„Направихме една ботаническа градина, която е общо достъпна. Но за разлика от една истинска градина, при описанието на растенията добавихме интересни факти. Обхванали сме 80% от видовете в Шумен, като не сме целели да покажем всички, а да представим най-интересното за част от тях“, каза проф. Димчо Захариев от Шуменския университет.

Пред 80 вида дървета и храсти в Градската градина, парка до сградата на Общината, този на площад „Оборище“, до хотел „Шумен“ и до Мемориал „Създатели на българската държава“ са поставени информационни табели, на които посочен вида на растението, къде може да се срещне, възрастта, до която живее, както и неизвестни на широкия кръг от хора факти за дървото или храста.

В Шумен например има Ливански кедър – дърво, което е използвано да направят Соломоновия храм, корабите на финикийците, саркофазите на фараоните, Чимшир – храст, който потъва във вода и е отровен, Тис – дърво, което може да отслабва и дебелее. Точно тези интересни факти допълват обичайните факти, които сме свикнали да виждаме по информационните табели пред растенията.

Според Веселин Жечев, преподавател в СУ „Сава Доброплодни“ направеното е ценно за всички шуменци и по-конкретно за учениците. „Разхождайки се из парковете на града децата могат да получат интересна информация за видовете дървета, а не да я търсят само в интернет“, каза Жечев.

Подкрепа за реализацията на проекта участниците получиха и от Научно-образователен център за наука, технологии, инженерство, математика и изкуства STEAM. „Инициативата съвпада с нашата цел - обучението да се провежда както с нови технологии, така и по-старите изпитани методи и затова подпомогнахме идеята“, заяви Силвина Симеонова от STEAM.

Участниците в проекта „Шумен – зеления град“ благодариха на община Шумен за помощта, която им е оказала при реализирането на инициативата.