Ученици от цялата страна избраха новата IT гимназия в Бургас

  • 12 септември 2018, 16:03
  • Default profile Автор Александра Петрова
%d0%99%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b0 %d0%90%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d0%b2%d0%b01

Йорданка Ананиева е заместник-кмет по образованието и културата в община Бургас. Тя е член на дружеството на психолозите в България и преподавател по “организационна психология” в Университет “Проф. д-р Асен Златаров”. Завършила е висшето си образование в Софийски университет и притежава допълнителна професионална квалификация по Управление и изпълнение на проекти, включително сертификат от International Training Services-London. Дни преди началото на новата учебна година разговаряме с нея, за да разберем готови ли са всички учебни заведения за първия звънец. 

-Г-жо Ананиева, ще бъдат ли готови всички училища и детски градини в община Бургас за първия учебен ден? 

- И тази година през летните месеци имаше мащабни ремонти в образователната структура в община Бургас. Няколко са детските градини, в които до последно течаха ремонти. Едната е чисто новата градина в к-с „Меден рудник” – „Пинокио”, но до началото на учебната година ще бъде напълно готова и ще посрещне своите първи 100 възпитаници – 2 групи ясла и 2 първа възрастова група. Това е първата еко сграда в Бургас и ще е много по-различна от останалите детски градини. Ремонт беше направен и на детската градина в с. Равнец. Там спечелихме проект по „Красива България”. Това беше последната градина в община Бургас, която до този момент не беше санирана. В процес на строеж е детската градина в кв. "Черно море", която е филиал на тази в с. Рудник. Тя няма да бъде готова за новата учебна година. Досега там за детска градина ползвахме една стара сграда на мината, която е в много лошо състояние, затова беше наложително да подобрим инфраструктурата.

- Кои училища бяха ремонтирани преди началото на учебната година?

- Сериозен ремонт имаше в Търговската гимназия. Ремонт беше направен и на ресторанта и закусвалнята към Гимназията по туризъм, където основно преминава професионалната подготовка на учениците. Нова инфраструктура беше изградена и в Гимназията по електроника и електротехника. Там беше направен голям физкултурен салон, както и учебни стаи, които ще бъдат лаборатория към училището. Ремонти имаше още в Механото и Строителния. Изцяло обновена ще бъде базата в Гимназията по транспорт. Индустрията в автомобилостроенето се развива много бързо, затова ще бъдат изградени нови лаборатории, ще бъде издигнат и нов физкултурен салон. Надявам се през следващата учебна година всички дейности в тези училища да бъдат приключени.

-Приключи ли обновяването на всички столови бази в училищата?

- Абсолютно всички бази в ученическото столово хранене са обновени. Търговската гимназия, която нямаше до момента стол, след ремонта се сдоби с кът за хранене. На първо време този стол ще бъде поет от ОП „Туризъм”, докато минат тръжните процедури.

-Докъде стигна идеята за възможност на родителите да избират менюто на децата си и да заплащат за това по електронен път?

-Идеята e-stol беше пусната пилотно миналата година, като тогава включваше само няколко училища. От тази учебна година тя ще бъде въведена във всички учебни заведения на територията на община Бургас. Това означава, че всички родители ще могат да плащат чрез специална платформа в интернет, ще могат да избират менюто на децата си, да комбинират ястията, да контролират какво консумират децата им. Има много ученици с алергии, за които се изготвят индивидуални менюта с помощта на технолог по хранене.

- Бургас е сред малкото градове в страната, в които се отварят нови училища и детски градини. Готова ли е IT гимназията да посрещне своите първи ученици?

- Да. Тя се намира в сградата на бившата техническа гимназия, като за целта зданието беше ремонтирано основно. Приемът, който направихме след завършено основно образование, беше много успешен. 108 са на брой учениците, които ще бъдат включени в първия випуск на новата гимназия. Основният профил в училището ще бъде програмиране, роботика, изкуствен интелект и всички технологии на бъдещето. Така че разчитаме много на тази гимназия. Хубавото в този проект е, че Професионалната гимназия партнира много успешно с всички големи IT фирми. Техни представители присъстваха на откриването. Те са в настоятелството на училището. Така професионалната подготовка на младежите ще бъде ориентирана към работа в тези фирми по време на обучението им и след това.

- Имахте ли затруднения при набирането на кадри за новата Гимназия по компютърно програмиране и иновации?

- Не, напротив, имаше доста голям интерес от страна на учителите, които изявиха желание да работят в тази гимназия. Бяха подадени доста кандидатури и смятам, че направихме добър избор. Мисля, че екипът е добре сформиран и няма да имаме проблем с кадровото осигуряване. Учебната година в гимназията започна по-рано. Целта е да се проведе една стартова програма, свързана с установяване нивото на владеене на английски език на децата. Така учениците ще бъдат разпределени по групи, според нивото им на езикова подготовка. Освен това ще бъдат разделени на различни модули, за да могат фирмите да работят с тях, в зависимост от владеенето на езика и техните интереси. В началото децата ще се запознаят и с дигиталната среда, защото това е много важно за хора, които ще програмират. Затова и стартът на учебната година беше даден седмица по-рано.

- Голям ли беше интересът на децата към новото училище?

- Да, наистина беше много засилен интересът. Балът за тази нова гимназия е много висок. Имаме ученици от цялата страна – София, Варна, Добрич, както и от всички общини в област Бургас.

- Министерството на образованието и науката подготвя закон, според който всички училища трябва да преминат в едносменен режим на работа. Бургас готов ли е да реализира тази идея?

- Трудно ще бъде за повечето училища в Бургас да преминат на едносменен режим, дори за онези от тях, които са сами в сграда, каквото е „Братя Миладинови”, например. Паралелките почти навсякъде са пълни и всички стаи са заети, така че ще ни бъде изключително трудно да осигурим едносменен режим на работа. Предстои среща с министъра на образованието Красимир Вълчев, който се е ангажирал да проведе разговор с представители на всички общини в страната. Чакаме да дойде и нашият ред за тази среща, за да уточним вариантите за построяване на нова училищна инфратсруктура, която би могла да се ползва за обучение, защото с наличната не бихме могли да се справим. Едно от малкото училища на територията на община Бургас, което от миналата година работи само в една смяна, е ОУ „Любен Каравелов”. Това стана възможно, след като базата беше разширена и към нея се включи ремонтираната стара баня.

- Ще продължи ли практиката здравословното хранене в детските градини да се представя под формата на игри и забавни занимания, в които се ангажират деца и родители?

- Имаме специална програма, която е утвърдена със заповед на кмета. Всяка година има разписани различни видове дейности, които запознават децата със здравословните храни. Родителите се включват в приготвянето и поднасянето на храната, заедно с децата или с учителите. Опитваме се да създадем отношение към храната и към храненето, което да е свързано с нейното приготвяне и консумиране. Ще има седмица на зеленчуците, тъй като есента предлага богат избор. Подготвили сме много празници на зеленчуците. Предвидена е и седмица на хляба и т.н.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!