Ученици от Кърджали направиха филм за Дядо Славейков

  • 26 май 2017, 20:29
  • Default profile Автор Ирина Ангелова
Medium 44

Школа „ИстОрика“ към СУ „Петко Рачов Славейков“ направи филм за патрона на учебното заведение. Идеята е на преподавателя по история и ръководител на школата Димитър Димов. Премиерата на лентата бе в навечерието на 24 май.

Повече от 2 месеца продължава сложният процес по заснемането, който започна от Централните софийски гробища, където е погребан Дядо Славейков.

Кърджалийското училище е единственото в страната, което поддържа гроба на своя патрон, като всяка година ученици и учители го посещават на 17 ноември, неговата рождена дата. Следващата снимачна площадка е родната къща на Славейков в Трявна.

Младите историци бяха и в Харманли, където се намира паметникът на главната героиня Гергана от поемата „Изворът на Белоногата”.

В старата столица Велико Търново учениците имаха среща с проф. Палангурски от ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”, който им разказа за политическата дейност на Петко Р. Славейков.„Това е един по-различен филм, който направихме. Идеята е да се обогатят познанията на учениците за личността на големия поет, писател и общественик от Българското Възраждането”, сподели ръководителят на школата Димитър Димов.