Ученици представят изложба в Музея на смеха

  • 14 октомври 2020, 10:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 100 godini trevnenska shkola  2

На 16 октомври, петък, от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово се открива представителната изложба „100 години Тревненска школа“, посветена на 100 годишнината от откриването на Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” – гр. Трявна.

Изложбата включва творби, създадени през последните три години от ученици от XII клас в специалностите „Интериорен дизайн“, „Художествена дърворезба“ и „Иконопис“. Повечето от тях са дипломни работи. Входът е свободен.

Още от създаването на Музея до днес възпитаници на училището участват във всички издания на Габровското биенале, в групови и самостоятелни изложби в залите на Смешната къща. От 1996 година насам таланти от гимназията представят свои произведения в редица изложби, като част от дългосрочната програма на Музея за приобщаване на млади художници към  хумористичното изкуство.

Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ – Трявна е открита през 1920 година като Държавно столарско училище. Целта е била да се съхранят местните занаятчийски традиции в областта на художествената обработка на дървото. Това е и първата решителна крачка за възобновяване на художествените занаяти и национални традиции, чиито функции и значение след Освобождението затихват.

До края на годината предстои официално честване на 100-годишнината на училището. На 30 октомври тя ще бъде отбелязана със серия от събития в Трявна, а през декември ще бъде издаден представителен каталог по случай юбилея.