Ученици първи до тленните останки на деспот Слав в Мелник

  • 12 юли 2019, 16:34
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0 3

Тленните останки на деспот Алексий Слав, владетел на Мелник в първата половина на 13-ти век, бяха изложени днес в музея в най-малкия ни град. Сред първите и най-ентусиазирани посетители бяха десетки ученици. Те видяха костите на владетеля, на втората му жена и на двете му деца, които са полбожени в мраморен саркофаг в новата експоздиционна зала. Гробовете на семейството бяха открити през 2012 година в горната част на Мелник от професор Виолета Нешева.

„Тленните останки на деспот Алексий Слав и неговото семейство тепърва ще привличат туристи в Мелник. Работихме усилено в продължение на 3 месеца с колегите, за да подредим изцяло по нов начин експозиция с археологически находки от Античността до Възраждането”, каза директорът на Археологиечския музей в Сандански – Антон Ковачев. 

Младо семейство, собственик на дентална клиника в София, дарило 20 000 лева, за да може музеят в Мелник да има нова и модерна визия и да привлича повече туристи.

Ремонт на музея бе извършен през 2015 година на стойност от почти 100 000 лева. По проекта бе напълно ремонтирана покривната конструкция на сградата, дограмата, всички ВиК и ел. инсталации. Бяха ремонтирани и експозиционните помещения, фондохранилището и документалното хранилище.