Ученици спечелиха конкурс с проект за еко ферма

  • 27 май 2019, 20:55
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%b5%d0%ba%d0%be%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0 %d0%93. %d0%94%d0%b5%d0%bb%d1%87%d0%b5%d0%b2

Видеоклипове на ученици от Гоце Делчев и Благоевград са победители в онлайн конкурса „Имам бизнес идея” за Пиринския край. Клипът, заел първото място, представя идея за създаване на еко ферма от ученици от Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „П. К. Яворов“ в град Гоце Делчев. Негови автори са Айтен Сариева, Севгин Даргут, Христина Кантарджиева и Красимира Полимерова. Със своята бизнес идея те успяха да привлекат точно 1000 гласа в своя подкрепа. С малка разлика и общо събрани 947 гласа на второ място се класира ученичката от благоевградската Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ - Любомира Стамболийска. В своя видеоклип тя представи идея за разработване на специално устройство, което да измерва показателите по време на тренировки и състезания на плувци и други спортисти. 

Класираните на първо и второ място участници в конкурса ще получат съответно дрон и 3D очила за виртуална реалност, а освен това на 1 юни ще участват в специално организирано събитие в "София Тех Парк". Те ще могат да представят своите идеи, да се срещнат със свои връстници от цялата страна и с успешни предприемачи, с които да обсъдят бизнес идеите си и възможностите за тяхното реализиране.

Общо 9 видеоклипа се включиха в надпреварата за оригинална ученическа бизнес идея в Благоевградска област. Идеите, които младите хора представиха във видеоклиповете си, бяха най-разнообразни – еко къмпинг над с. Илинденци, интернет страница, която да е в помощ на ученици и работодатели, студио за видеозаснемане, ресторант за био храни, къщи за гости. В надпреварата участваха ученици от ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Петрич, СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – с. Микрево, ПМГ „Христо Смирненски“ – Перник, ПГТЛП „Гоце Делчев“ – Благоевград. Всички участници в конкурса ще получат поощрителни награди - спийкъри. Награждаването на победителите и участниците ще се състои на специална церемония в офиса на Областния информационен център-Благоевград на 31 май от 10.00 ч.