Ученици управляваха Перник за ден

  • 30 октомври 2018, 15:32
  • Default profile Автор Станислава Антова
Medium 44998599 2170670913003770 7279123861889613824 o

Ученици взеха властта в община Перник, за да се запознаят с основните дейности в управлението на града. Инициативата се провежда за поредна година и е в рамките на националната кампания „Мениджър за един ден“.

Стефани Емилова Данева от 12 „в“ клас на Професионалната гимназия по икономика зае мястото на горещия кметски стол на Община Перник и пое огърлицата на властта. Тя завършва тази учебна година „Оперативно счетоводство“ и мечтае да продължи висшето си образование в чужбина в областта на икономиката. Стефани не скри, че чувството да седнеш на кметския стол е неописуемо.

„Никога не съм очаквала, че ще имам възможността да заема тази толкова трудна позиция, макар и за един ден“, допълни младият кмет. 

Заместник –кметските постове бяха заети Йоана Душкова, Виктория Грозданова, Румен Борисов и Спас Миланов, които също са възпитаници на Професионалната гимназия по икономика. Те седнаха на креслата на Владислав Караилиев, Севделина Ковачева, Денислав Захариев и Йордан Павлов.

Денят на младите управници започна със сутрешна оперативка и бяха приети в кабинета на кмета и нейния екип. Те се запознаха с функциите и задачите на местната власт, както и с предстоящите задачи и отговорности за деня. Коментираха различни казуси, както и предстоящи събития за деня и седмицата. 

„Много се радвам, че денят ми започва с вас, мили младежи.Искрено се радвам, че проявявате интерес към дейността на общинската администрация. Вярвам, че днес, в реална атмосфера, ще добиете по-детайлна представа как работим тук и какви са механизмите за вземане на решения", сподели кметът Вяра Церовска.

"Искам да ви помоля, където и да ходите, да учите и да работите, запазвайте Перник като най-важната част от вашия живот. Където и да сме, ние оставаме българи и перничани. Свещено е родина и родител, това трябва да го помним всеки един момент“, с тези думи се обърна още кметът и даде правомощията си на младия градоначалник.

Учениците имаха приятната задача да представят идеите си и тяхното виждане за Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Събитието, което е емблемата за Перник. 

Запознаха се с важни документи, свързани с решаването на проблеми. Всички ученици получиха и сертификати за участие рамките на националната инициатива „Мениджър за един ден”.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!