Ученици в Търново рецитираха в памет на Ботев

  • 02 юни 2017, 16:09
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium picture22 017

Ученици от Велико Търново рецитираха в памет на големия български поет и революционер Христо Ботев. Пред паметника „Майка България” Любослава Петрова, Велика Йорданова, Михаела Романова и Живко Бабачев представиха подготвена от тях литературна композиция, с която припомниха за живота, славните дела на Ботев, за следваните от него идеали и ценности. Младежката родолюбива изява бе част от програма за почитане паметта на Ботев и героите, загинали за свободата на Отечеството и родните земи, за българското национално обединение.

По традиция точно в 12,00 ч. двуминутен сиренен вой прозвуча в старопрестолния град в чест на големия български поет и революционер. Заупокойна молитва бе отслужена от свещеноиконом Славчо Иванов.

Последва военен ритуал, а от името на кмета на Велико Търново венци и цветя в знак на признателност към Ботев и българските герои поднесе заместник-кметът проф. Георги Камарашев. Същото сториха представители на институции, на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и НВУ „Васил Левски”, на училища, сдружения, организации, народни представители, общински съветници, жители и гости на града.

Организатори на честването бяха Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Общонародна фондация „Христо Ботьов”- клуб Велико Търново, Великотърновска света митрополия. Курсанти отдадоха чест на българските герои и положиха цветя пред паметниците на Апостола на свободата Васил Левски и на Стефан Стамболов, „Велчова завера”, Паметника на обесените, Паметната плоча на загиналите за България.

50 великотърновски ученици извървяха пътя на Ботевата чета, подпомогнати от народния представител от Велико Търново и председател на най-голямата парламентарна група /ГЕРБ/ Цветан Цветанов. Организатор на похода бе клуб „Незабравка” към Професионалната гимназия по електроника „Ангел Попов”.

В групата се включиха ученици от осем великотърновски училища и едно дряновско школо. С финансовата подкрепа на Цветанов в похода се включиха и още 30 планинари от великотърновското туристическо дружество „Трапезица”