Учениците с възможност за безплатни онлайн уроци

  • 20 ноември 2020, 17:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium glenn carstens peters npxxwgq33zq unsplash

Всички училища и отделни паралелки от 1. до 12. клас, които са в условия на дистанционно обучение заради извънредните епидемични мерки, ще получат възможност за безплатен достъп до електронни учебници и стотици други образователни ресурси – видеоуроци, тестове, упражнения.

„От 23 ноември, понеделник, всяко училище, което има паралелки в дистанционно обучение, ще може да осигури специално за тях безплатен достъп до образователната платформа е-просвета", съобщиха от „Просвета". Възможността е за всички училища, без значение учебниците на кои издателства ползват.

Достатъчно е директорът да подаде заявка през сайта на най-голямото българско образователно издателство и ще получи необходимия му двуседмичен безвъзмезден достъп – колкото обикновено трае ученето извън класните стаи.

Платформата е-просвета съдържа електронни учебници на издателската група по всички предмети, за всички класове от 1. до 12. клас. Тя предлага и стотици видеоуроци с учител за 1. – 7. клас, както и близо хиляда новосъздадени кратки електронни урока – особено ценни при дистанционното обучение. Към уроците има кратки тестове за проверка на усвоените знания, които може да се използват в клас или самостоятелно от учениците. Е-учебниците са обогатени с общо над 35 000 ресурса: интерактивни упражнения, образователни филми, звукозаписи, 3D симулации.

„Ще разширим възможността не само за децата в дистанционно обучение, но и за тези, които все още са в клас, да могат за по-дълъг период да получат безвъзмезден достъп до е-просвета. В момента тече инициативата „Вземи и тествай безплатно". До 31 декември всеки родител ще може да се включи. Месецът за безплатно ползване започва да тече от деня на регистрацията – така че всъщност възможността остава до края на месец януари догодина", пояснява г-н Владимир Кръстев, изпълнителен директор на „Просвета Либри" – дружество, развиващо електронните образователни ресурси на издателската група.