Ученик от Полски Тръмбеш спечели конкурс за творба на английски

  • 05 юни 2019, 21:25
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium 5 %d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81

Единадесетокласникът Тихомир Михайлов от СУ „Цанко Церковски“ в Полски Тръмбеш завоюва първо място в националния литературен конкурс „Този безкраен свят“, организиран от Първа езикова гимназия във Варна, МОН и фондация „Българска памет“. Десетокласникът от същото училище Никълъс Бринтнол пък спечели специалната награда на фондация „Българска памет“.

Надпреварата за авторски творби на английски и немски език тази година се проведе за 13-и път. Темата бе „Огън“.

Текстове изпратиха ученици от 18 области на страната и младежи с български корени от Република Сърбия. Прави впечатление, че наред с традиционно включващите се представители на езиковите гимназии, все по-често участват и печелят награди ученици от средни училища и професионални гимназии, коментираха организаторите.

Наградният фонд, осигурен от фондация „Българска памет“ и община Варна, бе в размер на 19000 лв. Той бе поделен между 11 млади творци.

Тихомир е победител в раздела за английски език. На второ място е класирана Георгия Сусуркова от ПГАСГ „Арх. Камен Попов“ в Пловдив, третите места си поделят Ния Вълнова и Боряна Цветкова от гимназията организатор на конкурса.

Ралица Картунова от Първа ЕГ във Варна спечели първа награда сред участниците с творби на немски език. На второ място е Марина Парушева от варненската Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, трети е Явор Кънев от Първа ЕГ. Присъдени са и общо 3 поощрения в двата раздела.

Наградите на лауреатите бяха връчени в артсалона на Радио Варна в присъствието на председателя на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски и Ирена Радева, началник отдел в Регионалното управление на образованието.