Училището в Гърмен чества 150 години история

  • 08 май 2017, 12:00
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium klas

Klas

Учениците дойдоха в понеделник в Средното училище „Свети свети Кирил и Методий” в село Гърмен, макар че е неучебен ден. Причината за появата им е честването на 150 години светско българско училище в населеното място. Всички възпитаници на учелното заведение изпяха специална песен за школото. След това започна състезание по краснопис под мотото „Като низ от мъниста”. Много от децата пък участваха в конкурса за рисунка на асфалта под надслов „Децата са цветята на Земята”.

„Гордеем се, че вече век и половина тук е запалена и гори силно искрата на знанието, на образованието. Продължаваме да работим за развитието на нашето училище. Някога тук са учили четмо и писмо деца от целия регион. Днес учениците ни имат серозни постижения в различни сфери”, каза директорът Стоян Стругов.

Събитията, посветени на юбилея на школото, създадено през 1867 година, продължават и във вторник. След края на часовете ще има Ден на науките, ще се проведе викторина с конкурсен характер. Конкурс за най-добър рецитал под мотото „Език свещен на моите деди” ще има в сряда, в надпреварата ще участват всички класове.

В Деня на първоучителите Кирил и Методий – 11 май, ще е кулминацията на тържествата. Математическо състезание за учениците до четвърти клас ще има преди обяд. Своите знания, умения и талант възпитаниците на училището ще покажат пред много гости в 18,00 часа в читалище „Искра” в Гърмен. Те ще представят празнична програма с много песни, танци, драматизации, рецитали.

„Очакваме много гости от Министерството на образованието и науката, от Регионалното управление на образованието в Благоевград, бивши учители и ученици, наши приятели и съмишленици”, уточни Стоян Стругов. Спортните си заложби учениците ще демонстрират в събота, когато ще има турнири по футбол и волейбол. Тогава ще приключат всички празнични прояви, посветени на 150-годишнината на СУ „Св. Св. Кирил и Методий”.