Училището в Трекляно е пред дървена ваканция

  • 11 януари 2019, 14:29
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium 184 8403

Осигурените през есента от кметството около 20 куб. метра дърва за отопление на училището в Трекляно са на свършване и спешно трябва да се осигурят поне още 10 кубика, иначе ще трябва да се обяви дървена ваканция, каза директорът Младен Джамбазки.

Училището не разполага със средства, натрупало е около 11 хиляди задължения и разчита на спонсори.  От областната администрация в Кюстендил обещали съдействие, но засега проблемът не се решава,  добави той.

Последните дни температурите в Треклянско паднали до -18 градуса. В класните стаи на училището и в общежитието се палят всяка сутрин 12 печки на твърдо гориво. Ако не се докарат дърва,  които ще стигнат за една седмица, ще трябва да се включват електрически уреди за отопление, инсталацията в сградата обаче е стара и няма да издържи, казва директорът Младен Джамбазки.

В училището, в което учат 34 деца от първи до осми клас в смесени паралелки, са във финансова криза, не крие директорът. Не могат да увеличат заплатите заради финансовия колапкс, в който се намират от месеци. Единствено на чистачките и на готвачкинте направили 560 лева - минималната заплата. Учителите ще чакат. А имат да взимат лекторски, обезщетения и др. Положеинето е направо кризисно, обобщи директорът, който от 33 годиин е в системаат на образованието, но до такава безизходица не бил стигал.

 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!