Училищни директори обсъждат проблема с ромските деца

  • 11 декември 2013, 07:10
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a80f82adf06

Директорите на училища от Велико Търново, Разград, Силистра и Русе ще се срещнат днес, за да обсъдят проблема с отпадащите ромски деца от образователната система, предаде "Дарик". Работното заседание се организира от Център "Амалипе" като етап от планираните пет регионални директорски срещи - за 24 области. Срещата ще се проведе в зала 409 на Педагогическия факултет към ВТУ.


Участниците ще дискутират продължението на тригодишната програма „Намаляване на отпадането на ромските деца от училище" в последващ двугодишен период под мотото „Всеки ученик може да бъде отличник". Ще бъдат обсъдени целите, дейностите по програмата във всичките 170 училища в страната, прилагане на пилотен модел в 10 от тях, засилена работа с родителите и тяхното ангажиране в живота на училището.


Повече от 10 години Център „Амалипе" работи успешно в посока на образователна интеграция и има постигнати много добри резултати в училищата, където се реализира програмата „Намаляване отпадането на ромските деца от училище". Значително намалява процента на напусналите преждевременно училище деца (от 2,5% през 2010 г. до 0.68 % - през 2013 г.).


Следващите стъпки по програмата се очаква да бъдат крачка напред към повишаване успеха на учениците, окуражавайки ги, че във веки един се крие нещо добро, което трябва да бъде развито. Така всеки един ученик ще бъде отличник в това, което умее да прави най-добре.