Ударно озеленяване на училищата в София

  • 17 октомври 2020, 15:01
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1

Зелен пояс от дървета ще бъде засаден в дворовете на 26 столични училища с цел да се обогати зелената система на града и да се създаде по-добра зелена среда.

Кметът на София Йорданка Фандъкова участва в засаждането на дървета в 42-ро ОУ „Хаджи Димитър“ заедно със заместник-кмета Десислава Билева и кмета на „Подуяне“ Ева Митова.

В инициативата са включени училища от всички райони на Столична община, в чиито дворове позволяват да се направят зелени пояси от дървесна растителност. В районите „Триадица“ и „Връбница“ са определени по две училища. Училищата са подбрани след проверка на наличната растителност в техните дворове, посочват от Столична община.

Предвидени за засаждане са около 1 000 широколистни дървета от вида явор, ясен, чинар и липа. Залесяването в дворовете на училищата е ключов момент и от мерките, които общината предприема за адаптация към климатичните промени. През летните месеци училищните дворове се превръщат в термични екрани, които затоплят допълнително градския въздух, затова ще се работи върху залесяването на училищните дворове, което ще има благоприятен ефект върху градския микроклимат в дългосрочен аспект.

Кампанията „Моето зелено училище“ се провежда от 2017 г. За това време в дворовете на 510 училища и детски градини са засадени около 2 700 дървета.

Ударното озеленяване на училищните дворове е част от мащабната есенна залесителна кампания на Столична община. Месеците октомври и ноември са най-подходящи за есенно залесяване и заради това се извършват залесителни мероприятия в отделните райони на общината.

В ход са дейности по залесяване на тротоарни участъци от улици и булеварди, както и обособени пространства около автобусни спирки.

Снимки: Столична община

 

Националният конкурс „Кмет на годината“ 2020 вече тече. Гласувайте за своя кмет на kmetnagodinata.bg.