Удължават болничните за домашната карантина от 14 на 28 дни

  • 25 март 2020, 17:08
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium screenshot 20200325 173038 facebook

22 са новите случая на заразени с коронавируса COVID-19 са открити у нас. Така заболелите стават 242, като 40 са приети в болница за лечение. Това обяви шефът на ВМА и Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

От новооткритите заболели 16 са в София, 1 в Сливен, 2 в Пловдив, 1 в Плевен и 2 в Благоевград. Новата област е Сливен.

В Благоевград вирусът е открит в семейство, което няма общо с другите заболели в града. Хората в София нямат общо помежду си, но една част от тях са от Пета градска болница. Новият случай в Плевен няма общо с предишните пациенти.

Пациентът в Софиямед е изписан след рентгенологична картина, няма температура от три дни. Но си кашля. Нищо чудодейно не се е случило там. Лекари от ВМА го лекуваха в Софиямед. Той е с два отрицателни резултата от тестовете в лабораториата на ВМА, Смята се за четвърти оздравял. Така ген. Мутафчийски обясни състоянието на бизнесмена Кирил Домусчиев, който се похвали вчера през фейсбук профила си, че се е излекувал от COVID-19.

Шефът на щаба обяви, че ще предложи на здравния министър Кирил Ананиев да издаде заповед за издаване на болничнни на пациенти с COVID-19 за домашно лечение за 28 дни. В момента болничният за тази диагноза е 14 дни. Но вирусът трудно се чисти и е добре хората да си останат по домовете. Малко новозаболели има вече в Китай, но все още болниците са пълни с хора, които се лекуват. Той даде за пример една от пациентките във ВМА, която вече 22 дни се лекува от заразата. 

Той обясни, че тези дни изтича 14-дневната карантина на много хора, затова Щабът иска да се удължи до 28 дни 

"РЗИ взима първа проба. Гледаме кога изтича карантината - на 21-ия ден се взима първа проба след карантината, след това до 24 часа втора проба и тогава става ясно здрав ли е вече контактният", обясни шефът на ВМА. "Частните лаборатории разполагат със същите тестове, с които и ние. Информацията от тях пристига по това време в момента - 17:00 часа", заяви той.

"Тук не е забранено ходенето по улиците, парковете са затворени заради струпването на хора. Ние сме царе на изключениата. Щом премиерът може да спази всичко и то фанатично, значи всеки може. По препоръки на немски учен сме изключили климатичната система в МС, за да не се разнасят зарази, и той се топли на една печка в кабинета си в Министерския съвет", каза още ген. Мутафчийски. И отсече: "Щом той може, значи всеки може". Препоръката е климатичните инсталации в обществените сгради да се изключат.

747 са инфекциозните легла у нас с опция за разширяване им до над 1000. Чакаме данните и от всички болници за възможностите за трансформация на отделенията, каза още ген. Мутафчийски.

"Ако така вървим, до кроя на май ще се намираме в по-лека ситуация. Но ние продължаваме много плавно да катерим заради рестриктивните марки. Ако, както твърдят някои хора, оставим 70% от населението да преболедуват COVID-19, то картинката у нас ще е следната:


  • 1,1 млн. души ще са в тежко състояние

  • 500 000 на апартна вентилация. Толкова апарати няма в цяла Европа. Италия поръча 5000 за следващата седмица, ние сме поръчали 200

  • 5 млн. ще го изкарат леко

Това е елементарна математика, нали си давате сметка. Според математическия модел откриваме 2 души от 11 заразени", каза още ген. Мутафчийски. По думите му разходите на Италия за справяне с проблема са 90 млн. евро на месец.

Двамата с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отново обясниха защо са против бързите тестове и масов скрининг на населението в момента. 

"5 млн. теста по 24 лева, сметнете. Сега всяка стотинка е ценна. Но оставете парите, то няма медицински смисъл. Те ще имат смисъл в края на епидемията - да се види кой е преболедувал вируса. Това ще са данни за науката. Сега не е време за наука, а за действия. До 4-6 седмици ще се намери надежден тест, казват израелците", обясни шефът на ВМА. 

Доц. Кунчев даде пример как снощи му докладвали за двама пациенти от Бургас с доказан коронавирус, на които били направени бързи текстове. Те били отрицателни. "Няма антитела. На това ли да вярваме", каза гневно доц. Кунчев.

"Легалезирахме спор, който го няма по света. Трябва да следваме добрите световни практики, стига с този български опит", заключи ген. Мутафчийски.