Удължиха бедственото положение в Мъглиж

  • 21 ноември 2016, 16:48
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium  d0 9c d1 8a d0 b3 d0 bb d0 b8 d0 b6

%d0%bc%d1%8a%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%b6

Частично бедствено положение, обхващащо участъка от град Мъглиж до с. Селце, което бе обявено на 11 ноември т.г., е удължено до 17 декември със заповед на областния управител Георги Ранов, съобщи днес зам.-кметът Душо Гавазов.

Причината за мярката е критичното състояние на пътя към селото, който се руши от години. Ерозийните процеси продължават, има два свлачищни участъка от по 150 м, на места пътната настилка е напълно разрушена, липсва опорна земна маса.

„Нашата цел е да се сезират отговорните държавни органи, че има и малки общини, където животът не може да спре”, коментира зам.-кметът. Душо Гавазов съобщи, че от Общината са започнали възстановителни работи при форсмажорни обстоятелства за неотложни аварийни дейности- изкърпване на дупките, запълване на канавките и оширяване на пътя. За рехабилитацията на този път има два готови проекта на обща стойност 1.2 млн. лева, които отлежават в Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане.

„В Селце хората с постоянен адрес са малко, затова не може да се кандидатства по европейски проекти. В същото време общо 286 души плащат данъци за имоти там, това са т. нар. „виладжии”, обясни Гавазов. В селото има и къщи за гости, и по Коледните и Новогодишните празници се очаква да пристигнат над 600 туристи. „Това състояние на пътя крие опасности за живота на хората”, категоричен е зам.-кметът.