„Уестсайдска история“ с премиери във Варна и Крайова

  • 24 октомври 2019, 20:50
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 24 %d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5%d1%80%d0%b0

Легендарната „Уестсайдска история“, многократно поставяна, филмирана и награждавана след премиерата си на Бродуей през 1959 г., оживява отново на варненска сцена в съвсем нова интерпретация. Постановката е резултат от общ творчески проект между Държавната опера във Варна и операта в Крайова.  Режисьор е Антониу Замфир, директор на операта в румънския град, асистира му Крис Катена – многопластов артист и бивш рок изпълнител. Диригентите са двама – ученикът и личен приятел на самия Бърнстейн Александър Фрай, който досега над 50 пъти е поставял мюзикъла в различни страни, и Кръстин Настев, който за втори път работи над него след постановката в Анкара.

Създаден от четирима гении – композитора Ленард Бърнстейн, хореографа Джером Робинс, либретиста Артър Лорънс и текстописеца Стивън Зондхайм, в този мюзикъл за пръв път песните и танците не само са напълно равнопоставени, но и за пръв път се изпълняват от едни и същи артисти, припомни маестро Фрай ден преди варненската премиера. Според него артистите, които бяха избрани с кастинг, се справят чудесно с това сериозно творческо предизвикателство. 

За Надя Димокова да постави своя хореография на „Уестсайдска история“ след легендарния Джером Робинс е прекрасно творческо предизвикателство и подарък от съдбата. „Maria“, „Blues” и „Tonight” са сред любимите песни от мюзикъла на постановъчния екип, а всички са единодушни, че посланията на „Уестсайдска история“ срещу етническите конфликти и расовата дискриминация, за любовта, която въздига човек и го прави по-добър, продължават да са актуални и в XXI век.

Във Варна спектакълът ще има две премиери – тази вечер и утре от 19 ч. на основната сцена, с диригенти съответно Александър Фрай и Кръстин Настев. След това екипът от 150 души заминава за Румъния, за да представи премиерното заглавие на 29 октомври и в Крайова, в рамките на XVI Международен фестивал „Елена Теодорини“.