Уиндсърф обучение струва колкото шофьорски курс

  • 08 юни 2018, 16:15
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium mariana lozeva

Лятно състезание по уиндсърф събира любители на екстремните спортове в Бургаския залив на 9 и 10 юни. Атрактивната регатата ще предложи много екшън, слънчево настроение и усмивки. Колко човека ще се включат в надпреварата? Има ли интерес за практикуването на уиндсърф у нас? Колко струва да се научим да караме сърф? Какви други екстремни морски спортове предпочитат българите? Отговорите на тези и още въпроси научихме от Мариана Лозева - председател на Уиндсърф клуб - Бургас, който е организатор на състезанието.

- Г-жо Лозева, какво да очакват посетители на уиндсърф надпреварата този уикенд?

-  Всички посетители на уиндсърф регататa ще имат възможността да видят изключителни изпълнения с много адреналин. Най-важното е, че ще има вятър! Без него няма как да се проведе състезанието и за това сме много радостни, че участниците ще могат да се представят по най-добрия начин. Това е първото състезание в Бургас от този клас. Очаква се дойдат около 20 гости от други градове (Варна, Приморско, София, Поморие) и още 15 състезатели само от нашия клуб. Ще има състезатели от категориите мъже, жени и младежи. Най-голямата атракция ще е скоростта, с която карат всички състезатели. Рекордът до този момент принадлежи на французина Антоан Албо, който през 2008 г. на отсечка с дължина 500 м постига средна скорост от 49,09 възела или 90,91 км/час.

- Kaк се развива уиндсърфът у нас? Има ли желаещи да го практикуват - професионално или любителски?

- Все още у нас няма професионални сърфисти. Всички се състезават към любителски клубове, предимно сдружения с нестопанска цел. В различните курорти има училища, които обучават туристи.

- Какво е условието, за да може един човек да се научи да кара сърф?

- Единственото условие е да може да плува. Нито килограмите, нито възрастта имат значение. Обикновено децата над 7 години вече могат да практикуват. Под тази възраст обучението просто не е ефективно.

- Кой е най-малкият и най-възрастният уинсърфист, който сте виждали у нас?

- Най-малкият е на 5 годинки, най-възрастният около 80.

- Колко струва да се научим да караме сърф?

- Цените зависят от това колко време е необходимо на един човек да се научи на кара. Всичко е много индивидуално. Един се научава за 10 часа, друг за 30. Но средно един курс по уиндсърф струва колкото един шофьорски - към 300-350 лева. Хубавото е, че след като се премине обучението успешно, по цялото Черноморие има възможност да се взима сърф под наем и да се кара навсякъде. Услугата струва между 15 и 20 лв.

- Кои са най-добрите места по родното Черноморие за практикуването на уиндсърф?

- За състезанията по уиндсърф е необходим вятър. Идеални условия за това предлага Бургаският залив, който е най-голям и морският вятър е най-добър от цялото ни Черноморие. Не случайно повече от 10 години тук се провежда Държавното първенство. Разбира се Черно море не предлага тези условия като на Хаваите, но за нашите географски ширини е благоприятно за почти всякакви екстремни спортове.

- Кога не трябва да се влиза в морето, за да караме сърф?

- Не е желателно да се влиза когато има мъртво вълнение, защото брега изкопава големи ями, които са много опасни. Също така и когато се очакват гръмотевични бури. Но всеки сам преценява възможностите си.

- Какви други екстремни морски спортове предпочитат българите?

- Много популярен през последните години е кайтсърфът. Забелязвам, че е много бързо напредващ спорт, много атрактивен, и много предпочитан от хората. Те доста бързо се научват, а  екипировката е лесно преносима.