Укрепиха „железния мост“ в старата част на Велико Търново

  • 06 март 2015, 04:13
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54f9295a6abfc

По разпореждане на кмета на oбщина Велико Търново Даниел Панов е положена нова тротоарна настилка в участък от ул. „Стефан Стамболов“ срещу входа за Самоводска чаршия, по известен като железния мост, надвиснал над Янтра.


В продължение на повече от 30 години този участък от тротоарната настилка беше проблематичен и създаваше реална опасност и предпоставки за сериозен инцидент с преминаващи граждани. Извършено е цялостно конструктивно укрепване на основата, изградено е стоманено скеле и е положена нова тротоарна настилка.


След активиралото се мащабно свлачище през 70-те години на миналият век и възстановяване на жилищните сгради в района е изградено „временно съоръжение“ за преминаване на участък от тротоара, който на практика в продължение на 30 години „висеше над нищото“.


Ламариненият мост в продължение на десетилетия беше невралгично място, което създаваше предпоставки за сериозен инцидент. Мястото беше особено рисково при струпване на множество хора, които наблюдаваха по време на Празника на Велико Търново 3D Mapping show-то на паметника „Асеневци“ от това място.