Укрепват ивицата на централния плаж в Созопол 

  • 22 ноември 2020, 11:07
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium 12%d0%b5%d0%b9%d1%82

Концесионерът на Централния плаж в Созопол предприе дейности, които имат за цел да утрепят и запазят ивицата през зимата.

Мерките по опазване на плажа не включват изкопни работи, а представляват метод, с който се изтегля пясък в по-задната част на ивицата.

„Това депониране и разстилане на пясъка по-навътре върху ивицата представлява образуване на контраборд, който да отнема енергията на ударната морска вълна. Този метод е надежден за съхраняването и предпазването на ивицата и по никакъв начин не засяга Черно море и не нарушава Закона за водите, Закона за биологичното разнообразие,  Закона за околната среда.”, уточнява концесионерът „Ауто Фактор” ЕООД.

Укрепителните методи, включително и издигането на пясъчни диги, е установена стара практика, която се прилага в най-големите курорти в цял свят за опазването на пясъчната инфраструктура, като по безспорен начин е доказано, че е безопасно за морската флора и фауна. В случая обаче диги не се изграждат.

Преди стартирането на дейностите на морски плаж „Созопол - Централен” с официални писма са уведомени Министерството на туризма,  Басейнова дирекция, Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите.

„Искаме да успокоим всички жители на град Созопол, че тревогите им са безпочвени и гарантираме, че методът, който се прилага за опазване на ивицата по никакъв начин няма да навреди на екологията. Нашата цел е да изпълним стриктно задълженията си и да опазим целостта на плажа, като не допуснем вълните да "изядат" част от него.”, съобщава концесионерът.

Той има ангажимент целогодишно да полага грижи за плажа.

Снимката е илюстративна