Уличен музикален маратон събира творци в Стара Загора 

  • 29 юни 2020, 18:56
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium 70448421 121339759244030 4274839606077161472 o

Старозагорският Творческият колектив "На улицата" първи пробива "вирусната блокада" за улични изкуства в града - с помощта на Община Стара Загора, Международния младежки център в Стара Загора и Къщата на архитекта. 

Колективът провокира няколко старозагорски банди да участват в три концерта като улични музиканти. Достъпът е свободен, а всеки може да ги поощри, както намери за добре. Идеята е да се напомни, че музикантите продължават да творят заради самата музика, въпреки всички препятствия и несгоди. Именно творците са едни от най-пострадалите от кризата по света. Затова и инициативата е наречена "Музикантите на Стара Загора: Тук сме!". 

На 3-ти юли от 17 часа започва истински маратон със старозагорски групи. Началото е в градинката на Пингвините - с групите "Карашък" (ъндърграунд и етно) и "L.I.S." (акустик рок). 

Мястото е знаково, защото е в творческата зона около уличката "Сава Силов". От вече година Творческият колектив "На улицата" превръща зоната в ядро на бъдеща мрежа от артистични локации в града. През септември и декември миналата година имаше специална културна програма, а пустеещата къща на Веселин Ханчев наскоро получи първото си щателно почистване от много време насам – благодарение и на представители на колектива, и на собственици. През септември отново се очаква маратон на изкуства. 

В 18 часа започва концерт на друго емблематично ново място - откритото наскоро поетично водно огледало в пешеходната зона по "Цар Симеон Велики". Музикантите са "Presi Kiss" (акустичен поп и рок) и Иво Златанов с акустична авторска музика.

Пешеходната зона на Стара Загора по "Цар Симеон Велики" е замислена именно като място за култура в градската среда.  Иновативната среда е дело на млади старозагорски архитекти и съчетава урбанистика с културна визия. В пешеходната зона са проектирани няколко пространства за изкуство. Такова е и мястото до някогашната джамия, която сега е Музей на религиите. Затова и в 19 часа там започва още един концерт с джаза на Дона Мосто /вокал/ и Петър Петров /китара/, с алтернативния авторски проект "Борис Атанасов бенд", с фюжън от "Project 7" и с алтернативен рок от "Toma 'n' the Hawks".

От организаторите призовават за пълно спазване на противоепидемичните мерки: физическа дистанция, носене на маски и повишено внимание.

Снимка: ТК "На улицата"