Улици се превърнаха в реки, порои заляха цялата страна

  • 03 юни 2019, 08:21
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%81%d0%bc%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bd %d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b52

Пороен дъжд и силни гръмотевични бури на много места в страната в неделя през нощта. Пловдив се превърна във Венеция, след като за по-малко от час улици и булеварди се превърнаха в реки. 120 деца са били евакуирани снощи от Дома на културата "Борис Христов" след обилния валеж в Града под тепетата.

Отводнена е сградата на областната администрация. 30 души - сред тях малки деца и 4 бременни жени, са изведени от бедстващи автомобили. Оказана е помощ на четирима самотно-живеещи инвалиди в наводнени жилищни сгради.

Евакуирани бяха два мола, тъй като водата е нахлула в търговските центрове през централните входове. Магазините затвориха спешно, а хората бяха изведени.

Десетки автомобили закъсаха. Стотици домакинства останаха без ток заради аварии. Наводнени са къщи, мазета на жилищни и обществени сгради и 4 болници.

Най-критично остава положението на кръговото на Скобелева майка и то остава затворено за движение. Извършват се активни действия по отводняване на бул. "Санкт Петербург", "Коматевски възел", бул. "Васил Априлов" под жп надлеза и бул. "Марица" под жп моста. Всички закъсали МПС в критичните точки са изтеглени на наказателния паркинг на бул. "Найчо Цанов" и служебния паркинг на сектор "Пътна полиция" на ул. "Напредък".

Помпената станция "Север" и пречиствателната станция работят в нормален режим. Заради прекъсване на електрозахранването временно е била нарушена работата на Южна и Северна станция, но нормалното водоподаване вече е възстановено. В 5,30 тази сутрин започна поетапното миене на улиците от наносите и замърсяванията.

Министър Младен Маринов пътува за Пловдив, съобщават от МВР. Той ще инспектира създадената организация и предприетите действия от екипите на пожарна и полиция и ще направи оглед на щетите, нанесени от обилните валежи. На място е и директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов. 

"Ситуацията в района вече е спокойна. Местата, които снощи бяха критични вече не съществуват като такива. В следващите няколко часа ще бъдат остранени и проблемите във ВиК мрежата", коментира Борислав Инчев, кмет на район "Южен" в Пловдив, който пострада най-тежко след бедствието вчера, цитиран от Нова телевизия.

Снощи в Старозагорско също имаше проливни дъждове. В село Средногорово река излезе от коритото си и заля къщи. Наводниха се изби и приземни етажи. Реколтата на много стопани беше потопена и почти унищожена.