Умен светофар се бори с трафика в центъра на Бургас 

  • 15 януари 2020, 09:57
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium thumb b059bc6686daf0d940e07be33466171a

Благодарение на умен светофар ще се регулира движението на едно от най-натоварените кръстовища в Бургас – между улиците "Цар Симеон I"  и "Генерал Гурко". 

Модерната уредба има възможност сама да определя продължителността на светлинните индикатори спрямо натовареността на трафика в различните посоки. По този начин придвижването в пиковите часове ще става по-бързо и ще се избегнат големите задръствания.

Натовареността на трафика се отчита чрез вградени в асфалта специални индуктивни рамки. На базата на регистрираната от тях информация, адаптивното устройство ще настройва продължителността на светлинните сигнали за всички участници в движението.

От началото на тази седмица започнаха 72-часовите проби на новоизградената светофарна уредба на кръстовището. Заради въвеждането ѝ се налагат промени в организацията на движението по ул. "Генерал Гурко", в участъка от бул. "Стефан Стамболов" до ул. "Цар Симеон I" - от еднопосочно то става двупосочно.

В  същия участък по ул. "Генерал Гурко" се забранява спирането на автомобили.

През февруари новият светофар ще заработи денонощно. Изграждането му е част от концепцията на Община Бургас за въвеждане на интелигентни градски решения.