"Умна" писалка помага на хора с увреждания в Бургас

  • 25 януари 2020, 12:07
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium 41n8dbsduhl. sx466

"Умна" писалка помага на хората с двигателни проблеми, както и на тези с частично загубено зрение или слух. Интересното устройство се използва в администрацията на Община Бургас. То комбинира в себе си класическа химикалка, диктофон и компютър. Предназначението на писалката е да улесни максимално събирането и съхранението на информация.

На пръв поглед устройството по нищо не се различава от класическа химикалка. То лесно се побира в джоб или чанта. На корпуса обаче има малък екран, както и камера до върха на писеца. Всъщност устройството е комбинирано с микрофон, високоговорител, стерео жак, батерия, памет, интерфейс за зареждане и връзка с компютър.

Функцията на писалката е да комбинира текстови записки със звукови файлове. По този начин написана буква, цифра или дума се свързва с аудио файл. Създадения файл може да бъде преглеждан от компютър ли прослушван директно от устройството.

Най-любопитното е, че при поставянето на писалката върху текстовия запис, свързания с него аудио файл започва да се възпроизвежда. Чрез използването на изкуствен интелект от звуковия файл могат да бъдат извлечени думи, като с кратко форматиране и редактиране се получава текстов запис.

Създателите са вградили и много други приложения. Устройството работи като електронен калкулатор чрез поставяне на работната глава върху числата, които желаем да съберем. Дори може да се ползва и като музикален инструмент.

Бургаската администрация е първата в страната, която успешно внедрява в своята работа подобна технология.

До седмица там ще заработи и друго устройство, предназначено да помага слабовиждащи служители и граждани при разчитане на стари документи и извършване на дребни дейности от ежедневието.

Високотехнологичната придобивка е факт благодарение на кампанията "Нововъведенията и технологията ни предоставят равни възможности". Нейната цел е да повиши информираността на обществото за напредъка на технологиите и тяхното приложение за премахване ефекта от дефицитите по отношение работоспособността на хора с различни увреждания.

Чрез кампанията се насърчава участието на представители на тази уязвима група в обществения живот и особено на пазара на труда и развитието на предприемачеството. Освен че запознава обществото с най- новите решения, кампанията набира и финансови средства за закупуване на такива машини. Те не винаги са достъпни за хората, които имат най- голяма нужда от тях. Понякога цените на подобни технологии е равностойна на стойността на лек автомобил. Затова е много важно да пазим подобни устройства и да подпомагаме тези, които се нуждаят от тях.