Умни контейнери в Монтана ще се пазят с чипове

  • 28 май 2020, 15:02
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium podzemni konteineri

Общината в Монтана си купи 220 умни контейнери за събиране на сметта, съобщи кметът Златко Живков. Средствата – 120 000 лв., са от отчисленията за преработка на боклука и разделното събиране на отпадъците.

Новите контейнери са разпределени в 23-те села на общината и в града. Най-много са поставени в село Смоляновци – 18. В града броят на умните съдове е 91. Чрез чипове по тях ще се следи кой ги пали,мести или прибира за себе си, обясни кметът.

В момента в Монтана контейнерите за боклука са 900. Целта е всичките да бъдат подменени с умните съдове. За общината е проблем изхвърлянето на жар през зимата и подпалването им. Много от жителите на града местят контейнерите от определените от общината места по-близо до домовете си. Някои пък ги вмъкват в дворовете си, за да ги ползват само те. С чиповете ще стане ясно кой ги пали, мести и прибира за себе си, обясни кметът.

И в пандемията работниците по чистотата не почиват. Те са почистили мноногодишни храсти около паметника на септемвриеца в центъра на града, за да се оформят на мястото им зелени площи. Оформен е и най-големият паркинг в града. Между ж.п.гарата и обновената основно улица „Индустриална” ще могат да паркират 250 автомобила, съобщи още кметът.

 

снимката е илюстративна