УНИЦЕФ с филм за момичето от Враца, променило Кеймбридж 

  • 09 ноември 2019, 08:26
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium %d1%83%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b5%d1%84

Момиче от Враца стана героиня на филм, разработен от регионалния офис на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия. 18-годишната Мария Александрова се превръна застъпник за равен достъп до образование на всички деца, след като с упоритост успя да убеди университета Кеймбридж да промени правилата на престижния си изпит по английски език, за да може да се яви на него. Момичето е вдъхновение за всички деца и младежи с увреждания, които срещат трудности за пълноценна интеграция в обществото.

„Отказвайки да бъде определяна или ограничавана от церебралната си парализа, Мария е мощен застъпник за приобщаващо образование за всяко дете и младеж в България и извън нея. Благодарение на упоритостта си тя стана първият млад човек с увреждания в България, който издържа престижния изпит на Кеймбридж по английски език и проправи пътя, който да следват други деца и младежи в нейното състояние“, разказва лентата, заснета от УНИЦЕФ.

Мария говори перфектно английски, но тъй като движи ръцете си по-бавно, за нея бе трудно да положи изпита в ограниченото време, определено за него. Благодарение на застъпническата ѝ дейност местният изпитен център се съгласи да промени продължителността на изпита и ѝ позволи да използва компютър, като по този начин ѝ даде равен шанс да получи този престижен езиков сертификат.

„Наистина срещнахме съпротива“, разказва във филма Мария. „Обсъждахме нещата в продължение на 2–3 месеца, имаше различни варианти как да се явя на изпита. Единствената разлика е при писмения компонент на изпита – беше решено да използвам компютър вместо листи. Аз станах първият човек с такъв тип увреждане, който е положил изпита“, допълва тя.

Тези промени проправят пътя за други юноши с физически увреждания да се явят на изпита и да го издържат, като по този начин повишат шансовете си да влязат в университет, да си намерят работа и да живеят независим живот.

„Някои хора приемат образованието за даденост просто защото са го получили наготово. Но за хора като мен – и не само мен – образованието е право, за което си струва да се борим“, споделя младото момиче и констатира, че у нас хората, живеещи с увреждания, се срещат със стигма и дискриминация, защото обществото се фокусира върху това, което те не могат да правят, вместо върху потенциала и възможностите им.

Мария била отхвърлена от три училища, докато става възпитаник врачанското СУ „Козма Тричков“, където намира подкрепа и приятели, а самата тя съдейства за промяна на нагласите към хората с увреждания.

„Децата често са свеждани само до „бъдещето на страната ни“, но те не се насърчават истински и тяхната гледна точка не се чува. А всъщност именно ние сме хората, изправени пред тези проблеми. И ако ние не говорим за това, кой друг ще го направи?“, реторично пита Мария от Враца. Тя смята да търси реализация в чужбина, тъй като там обществото е по-толерантно към „различните“, както самата тя не обича да бъде определяна. 

Мария мечтае да бъде музикален продуцент и се интересува от видеопродуцентство и мултимедии.