Униформи и фуражки на армията ни през годините показват в Ямбол

  • 24 юли 2018, 21:29
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 02

По повод 140 г. от създаването на Българската земска войска в ямболския Музей на бойната слава ще бъде представена изложба на шапки и униформи, използвани в различни периоди от Българската армия – от Освобождението до наши дни.

Експозицията ще бъде открита на 26 юли от 18 часа в презентационната  зала на музея.

Представянето на отличителни елементи от военните униформи е организирано съвместно с доцент Людмил Георгиев – колекционер и военни формирования от гарнизон Ямбол, Военно окръжие Ямбол, Регионален и общински съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, както и регионалните клонове на Национално дружество „Традиция“ в Ямбол и Нова Загора.

Преди две години в ямболския военен музей бе представена изложба с личната колекция на доц. д-р Людмил Георгиев на шапки и униформи, използвани от полицейските служби през годините. Сега посетителите имат възможност да видят още по-богата експозиция като фокусът този път върху армейското облекло, фуражки, аксесоари и други отличителни елементи.

Сред експонатите ще бъдат опълченска униформа от времето на руско-турската освободителна война, униформи от Първата и Втората световни войни, облекло, използвано понастоящем в Българската армия и др. Особеностите и развитието на униформите и войнските шапки през годините ще бъдат представени и в специални презентации.

Експозицията от униформи и шапки на Българската армия ще остане в Музея на бойната слава в Ямбол до края на годината.