Уникален фолклорен фестивал „Капанска китка“ в Разград

  • 02 май 2017, 20:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium img 3471

IMG_3471

Осмият Национален фолклорен фестивал „Капанска китка“ тази година ще се проведе на 20 май в Общински културен център – Разград. Това съобщиха днес на пресконференция в сградата на Община Разград Виолета Антонова – ст.експерт в Дирекция „Култура, спорт и туризъм“, Емилия Русева – председател на Танцов клуб „Абритус“ и Кънчо Върбанов – председател на настоятелството на Народно читалище „Бузлуджа“, които са организатори на проявата.

Фестивалът е вече утвърден, коментира Кънчо Върбанов, за миналите седем издания са участвали 125 клуба от страната или над 4000 участници. От тази година за пръв път е включен в Общинския бюджет и е част от културните събития на Община Разград, за което благодарим на Общински съвет и Община Разград, каза още Върбанов. Записванията за участие все още текат, засега има заявки от клубове от Варна, Нови пазар, Русе, Силистра, Добрич, Преслав, Търговище, Кубрат, с. Николово и др.

Фестивал с такъв статут няма в цялата страна, казаха организаторите. Участниците играят само автентични хора, като хореографска намеса не се допуска. Целта е да се запазят хората за бъдещите години. Всички клубове се явяват с по две изпълнения.

Събитието има богат награден фонд, най-голямата награда е Специалната награда на кмета на Община Разград – д-р Валентин Василев. Освен нея има парични награди за първо, второ и трето място на състави до 31 човека и за състави с над 31 човека, награди на спонсори, специална награда на ТК „Абритус“.

В художествената комисия, която ще журира ще бъде сменен единият участник, той ще се променя с всяко издание. Председател отново ще е хореографът Любчо Василев - директор на ПФА „Мизия“ - Търговище. Новият член на комисията е доц. Катя Кайрякова - главен художествен ръководител на ансамбъла за народни песни и танци „Шумен” и преподавател във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” и третият член е Румян Занев – художествен ръководител на Капански ансамбъл - Разград.

Началото на VIII Национален фолклорен фестивал „Капанска китка“ е 10.00ч. на 20 май. Специална изненада за участниците ще бъде участието на фолклорния изпълнител Илия Луков, който ще закрие фестивала, при добро време – отвън пред сградата на Общински културен център.