Уникален кабинет води светила в медицината при безплодни двойки

  • 25 октомври 2019, 15:06
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium %d0%97%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%ba%d0%b0 %d0%93%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b0

Здравка Гергова е координатор за ин витро и донорски програми на фондация „Искам бебе“ в Северозападна България. За перипетиите пред двойките с проблеми и начините да им се помогне в пътя към желаното дете, разговаряме непосредствено след откриването на първия национален кабинет по репродуктивно здраве във Враца.

- Фондация „Искам бебе“ откри първия национален кабинет по репродуктивно здраве във Враца. Какви ще са ползите от новия обект за двойките, които се нуждаят от помощ?

- Този кабинет е едно огромно богатство за хората от цяла Северозападна България. В него всеки петък напълно безплатно ще преглеждат гостуващи специалисти по репродуктивно здраве от най-добрите болници у нас. Те ще предоставят безвъзмездна експертна консултация на всички двойки, които не успяват да заченат така желаното бебе. Това е безценна помощ, защото много семейства губят години в търсене на причините за безплодие. Ако още в началото на своя път те бъдат прегледани и консултирани от специалисти с толкова висока експертиза, това ще ги доближи много до голямата мечта. Повярвайте ми, по собствения си опит и по този на много жени и мъже, на които съм помагала през последните години, разбрах, че най-важно е да осъзнаеш проблема рано и да попаднеш на точния специалист.

Много съм щастлива, че първият национален кабинет по репродуктивно здраве се реализира именно във Враца. Първо, защото самата аз съм от Северозапада и в продължение на две години активно работя в помощ на двойките с репродуктивни проблеми в региона. Второ, защото хората в тази част на България, макар и образовани, са често невежи по отношение на репродуктивното здраве и начините да изследваш и лекуваш проблемите, които го засягат.

Особено важно е, че този кабинет ще доведе във Враца водещи специалисти в тази сфера у нас, както и истински светила в областта на асистираната репродукция. Това ще спести много време, средства и нерви на двойките от региона, които в противен случай трябваше да пътуват до по-големи градове, където добрите специалисти са и без това сериозно ангажирани целогодишно.

- Как стана така, че точно Враца се превърна в „дом“ на уникалния кабинет по репродуктивно здраве?

- Кабинетът стана факт именно тук заради огромната подкрепа, която получихме от двама големи приятели на „Искам бебе“ – Калин Каменов и Денислав Георгиев. Те помогнаха на мен и председателя на нашата фондация – Радина Велчева, в пътя към сбъдването на тази мечта. Искам специално да благодаря и на десетките фирми, които се отзоваха с дарения за нашата кауза. Особени заслуги има Илиян Цветков – управител на водеща строителна фирма в региона, който с доброволен труд и собствени материали преобрази помещението, което ще ползваме за кабинет. Придаде му един наистина модерен и комфортен вид, който, вярвам, ще предразполага двойките, които идват, за да търсят решение на най-големия проблем в живота си. Благодарности и на управителя на диагностично-консултативния център Огнян Тошев, който ни предостави безплатно помещението във втора градска поликлиника.

Искам да обобщя, че сме искрено умилени и щастливи от съпричастността към нашата кауза във Враца. Самият факт, че този красив, стилистично оформен и комфортен кабинет „израсна“ физически само за месец, е показателен. Това е силата на доброто, която е така нужна в нашата кауза.

- Договорка с колко специалисти имате към момента за безплатни прегледи във Враца?

- Аз лично съм разговаряла с почти всички лекари, регистрирани към центъра за асистирана репродукция, който има специални изисквания за работа на медицинските специалисти по договор с държавата. За наше щастие, много голяма част от тях заявиха готовност да участват в този процес. Въпрос на предстояща организация е съставянето на график, по който ще консултират и преглеждат в кабинета. Трябва да се има предвид, че говорим за водещи специалисти у нас, които са много търсени в цялата страна и са ангажирани с академични лекции, международни събития в своята област на медицината и прочее дейности, с които повишават квалификацията си непрекъснато. Дори ако сега позвъним в клиниката, в която работи всеки един от тях, и поискаме час, ще ни запишат за поне след половин година. Точно затова врачани и изобщо – хората в Северозапада, ще са облагодетелствани от възможността да получат тяхната помощ и експертиза тук, в града си, при това напълно безвъзмездно.

- Предвид интереса, който със сигурност ще генерира разкриването на кабинета, как ще стават записванията и от кога потенциалните пациенти да очакват старт на прегледите?

- Остава да решим организационно още няколко неща, свързани с техниката, която трябва да се закупи, за да не си носят самите доктори всеки път апаратура. На самото откриване ни сюрпризираха, че местният отбор на „Ботев“ (Враца) дори ще изиграе благотворителен мач, за да ни помогне.

Прегледите започват от началото на ноември. Още в първия ден на месеца д-р Явор Малинов ще консултира от 10 ч. Колкото до записванията, на този етап хората могат да ме търсят по координатите, посочени във фейсбук страницата „Искам бебе – Северозападна България“, която администрирам лично. Отговарям на телефонен номер 0898866874 от 9 до 17 ч. в делнични дни, както и на e-mail адрес: zdravka.gergova@iskambebe.bg.

Скоро очакваме и да се направи специално приложение за записване на часове, което ще ни бъде подарък от „Враца софтуер общество“.

- Споменахте ползотворното си сътрудничеството с местната администрация във Враца. Установихте ли такива отношения и с други общини в Северозапада?

- Искам гордо да заявя, че в двете години, през които съм координатор за региона преговарях и постигнах консенсус с 26 общински администрации, които периодично заделят средства от своите бюджети за фонд „Ин витро“. Сред тях има дори много малки общини като Кула. В резултат на съвместната ни работа през тези 2 години са консултирани над 100 двойки (от областите Видин, Враца и Монтана) и са родени над 30 бебета.

- Как станахте част от „Искам бебе“ и какво означава за Вас работата за каузата на фондацията?

- След дълги перипетии в продължение на годините, аз най-накрая успях да стана майка на прекрасната Калина, която е най-ценният дар в моя живот. Едно специално и умно дете, което ме избра за своя майка. Покрай всичко, което преживях, за да й дам живот, разбрах, че тази съдба не е случайна. Много неща в живота си бих променила, но безплодието си – никога! То ме научи на много и ми показа важното. След като се сдобих с красивата си дъщеря, реших, че за този дар трябва да се отплатя с помощ за бъдещите мами  и татковци, които сега тръгват по моя път.

Така, преди 2 години напуснах удобната си работа в София и се захванах с каузата на „Искам бебе“ в Северозападна България. Приемам всяка двойка като част от моето семейство и я водя по пътя така, че да не прави грешки и да върви възможно най-пряко към целта. Това е изключително важно, защото понякога дългият път към асистираната репродукция демотивира хората.

- Какво усеща човек, който разбира, че може никога да няма дете?

- Смърт. Буквално умираш. Всеки следващ отрицателен тест е една нова смърт и загуба на смисъл. Раждайки деца, ние си купуваме билет за бъдеще и безсмъртие. Съществуването без възможност да дадеш живот е присъда, срещу която всеки трябва да се бунтува и бори без отказ.

- На база на богатия Ви опит, кога трябва една двойка да потърси помощ? Кои са първите съмнения, че е налице репродуктивен проблем?

- Ако в период от 6 месеца до година опитите за бременност са безрезултатни, трябва незабавна експертна консултация. Без притеснения, без негативни нагласи. Обществото ни трябва да става все по-отворено за тези теми и проблеми, за да могат хората във всички региони, не само в големите градове, да ги осъзнават и да не се срамуват да се борят и никога, абсолютно никога да не се отказват! Това е много важно, защото понякога пътят е дълъг и много труден.

- Какъв призив бихте отправили към двойките с репродуктивни проблеми?

- Да не се колебаят да ни потърсят! Днес в България държавата предоставя финансиране за 4 опита ин витро на жени до 43-годишна възраст, на стойност 5000 лева. Освен това, както вече посочих, има общински фондове за асистирана репродукция. Вече има и кабинет за безплатна консултация.

„Искам бебе“ намира все повече съмишленици в бизнес средите, които ни подкрепят много и вярвам, че тепърва ние ще можем да помагаме все повече и повече! Не се колебайте да ни потърсите! Чудеса се случват!